Svensk ordning kan give 10.000 danske job

Til nytår ophører håndværkerfradraget. Dansk Erhverv opfordrer til, at man i stedet kopierer svensk ordning.
Den svenske RUT-ordning giver skattefradrag på hjemmeserviceydelser. Man kan således få fradrag på 50 procent af omkostningerne til arbejdsløn og maksimalt 40.000 kroner pr. voksen i hustanden. Arkivfoto.
Den svenske RUT-ordning giver skattefradrag på hjemmeserviceydelser. Man kan således få fradrag på 50 procent af omkostningerne til arbejdsløn og maksimalt 40.000 kroner pr. voksen i hustanden. Arkivfoto. Foto: Colourbox/ALIX MINDE / PHOTOALTO

Fra 1. januar kan danskerne ikke længere trække en del af regningen fra på arbejde udført i hjemmet eller i haven. Dansk Erhverv vil nu have, at politikerne skeler til Sverige og deres såkaldte RUT-ordning med hjemmeservice.

Ifølge erhvervsorganisationen vil den svenske ordning både betyde mindre sort arbejde, at der vil blive skabt 10.000 job på seks år og et overskud til statskassen med det samme, hvis bare halvdelen af jobbene besættes af ledige.

Torben Tranæs, forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed, siger til Dansk Erhvervsavis, at den svenske ordning har haft stor effekt på omfanget af sort arbejde.

- Der er ingen tvivl om, at de i Sverige har fundet en stor hammer frem i forhold til det sorte arbejde. Indfører man en lignende model i Danmark, er min klare forventning, at det vil gøre et indhug i danskernes sorte arbejde, siger han.

Og det er især rengøring og husarbejde, der vil blive "hvidt", hvis man laver en ordning i Danmark lig den svenske.

Underdirektør Stine Pilegaard Jespersen, Dansk Erhverv, er ikke i tvivl om, at en sådan ordning vil skabe beskæftigelse.

- Som i andre sammenhænge vil det medføre færre indkomstoverførselsmodtagere i det omfang, man sikrer, at de har tilstrækkeligt incitament til at tage de ledige job, og at de bliver holdt op på deres rådighedsforpligtigelse, siger hun til avisen.

Sveriges såkaldte RUT-ordning står for Rengöring, Underhåll og Tvätt. Den giver et skattefradrag på hjemmeserviceydelser som for eksempel rengøring, vask og børnepasning. Den svenske hjemmeserviceordning kører på ottende år.

Modellen giver folk lov til at trække omkostninger til arbejdslønnen fra. Man kan få fradrag på 50 procent af omkostningerne til arbejdsløn og maksimalt 40.000 kroner pr. voksen i hustanden.

Den svenske hjemmeservice har skabt et marked for serviceydelser i private hjem og har skabt mere end 17.000 job.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.