Svedigt sygehus: Ansatte skal træne flere gange om ugen

Bispebjerg og Frederiksberg hospital har sat sved og høj puls på dagsordenen ved at tilbyde træning i arbejdstiden. Det er de ansatte rigtig glade for, fortæller fysioterapeut Anne Jacobsen.
De ansatte på Bispebjerg og Frederiksberg hospital motionere i arbejdstiden. Det har den bedste effekt, viser forskning.
De ansatte på Bispebjerg og Frederiksberg hospital motionere i arbejdstiden. Det har den bedste effekt, viser forskning. Privat foto

På hospitaler landet over knokler de ansatte for at hjælpe de mange patienter, der ligger syge. Det er et arbejde, hvor der altid er travlt, og sundhedspersonalet må løbe hurtigt, hvis de skal nå at tage sig af alle de syge. Det betyder, at de bruger kroppen meget og nemt kan få arbejdsskader, hvis de ikke passer på.

På Bispebjerg og Frederiksberg hospital har fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Anne Jacobsen derfor sat træning på programmet, så de ansatte kan få styrket musklerne rigtigt.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse afslører: Motion er bedst i arbejdstiden

- Der er træning morgen og eftermiddag to til fire gange om ugen i ti minutter. Her kan hospitalets personale komme og få sved på panden sammen med deres kolleger og arbejde med kroppen på en sund og styrkende måde, fortæller Anne Jacobsen.

Træning mest effektiv i arbejdstiden

Ideen til motion i arbejdstiden kom efter, at hospitalet var med i en stor undersøgelse. Her testede forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvorvidt det var mest effektivt at træne på arbejdet med kollegerne eller derhjemme med sig selv. De kom frem til, at træningen er langt mere effektiv, hvis den foregår i arbejdstiden, fordi her bliver kollegerne motiveret af hinanden og skulker ikke træningen, som de ellers nemt kommer til.

Med de positive resultater valgte Anne Jacobsen at holde fast i træningen. Hun vidste, at hvis motionen ikke forblev en del af arbejdet, så ville de ansatte ikke prioritere det højt nok.

- Jeg vidste, at hvis jeg ikke greb bolden og videreførte træningen, så ville personalet ikke selv få det gjort. Vi mennesker er bedst til at få trænet, hvis vi er en del af et hold og har en træner, der motiverer os, fortæller Anne Jacobsen.

Styrker fællesskabet

Med et hold trænere, der studerer fysioterapi, udviklede Anne Jacobsen et kort og intenst træningsprogram med elastikker og bolde, som hospitalets afdelinger kan melde sig til. Nu har det kørt siden sidste sommer, hvor 16 ud af 20 afdelinger været igennem programmet.

- Responsen har været rigtig positiv. De ansatte fortæller, at det giver et tiltrængt afbræk i arbejdet, skaber mere fokus på kroppen og styrker fællesskabet, fortæller Anne Jacobsen.

Særligt køkken- og kantinepersonalet, som for tiden prøver kræfter med øvelserne, oplever en stor gevinst med træningen.

- Træningen har vist, hvor meget ulighed der er inden for sundhed. Selvom vi ikke kan forebygge alle livsstilsygdomme og arbejdsskader, så kan vi bryde nogle grænser og sætte fokus på kroppen, så de får et skub i den rigtige retning, fortæller Anne Jacobsen.

Bedre arbejdsmiljø

På den måde har træningen haft positive effekter på flere niveauer, og Anne fortæller, at deltagerne melder tilbage om øget trivsel på arbejdet. De føler, at arbejdsmiljøet har fået et skub i den rigtige retningen, hvor motionen giver dem en anledning til at se hinanden i en ny sammenhæng.

- Faktisk er det sådan, at når der starter nye medarbejdere, så har de hørt om vores træningsprogram og vil gerne være en del af det, fortæller Anne Jacobsen.

Men selvom initiativet er en succes, så kan Anne Jacobsen ikke garantere, at det findes i fremtiden.

- Det er en økonomisk vurdering fra år til år. Men jeg håber da, at træningen er kommet for at blive, siger Anne Jacobsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.