Suzette er mor til to: Flere børn? Helt uoverskueligt

Med to børn og to forældre med arbejde er hverdagen travl hos familien Frovin i Nyborg. Et mere fleksibelt arbejdsmarked ville det gøre det nemmere for børnefamilien, lyder det fra Suzette Frovin, mor til to.
”Jeg har den største respekt for folk, der
har fået mere end to børn. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan jeg skulle
være en nærværende mor, hvis der var mere end to børn," siger Suzette
Frovin.

”Jeg har den største respekt for folk, der har fået mere end to børn. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan jeg skulle være en nærværende mor, hvis der var mere end to børn," siger Suzette Frovin.

Privat

Hvor ofte kan vi servere havregryn til aftensmad for ungerne? Hvem tager til forældremøde på skolen, hvem arbejder sent, henter, bringer og kører Carla og Halfdan til svømning?

Sådan ser logistikspørgsmålene ud hos familien Frovin Sylvest i Nyborg, når Suzette Frovin og hendes mand Casper hver søndag planlægger den kommende uge. Sammen har de to børn, Halfdan på syv år og Carla på otte.

De senere år har der været en ophedet debat om travle børnefamilier, der er ved at segne om af stress, fordi balancen mellem arbejds- og familieliv er slået ud af kurs.

Og ofte ender debatten i samme rille: nemlig, at børnefamilierne bare kunne prioritere deres tid bedre.

Den køber Suzette Frovin ikke.

”Mit liv er en stor prioritering. Min mand og jeg koordinerer hver uge, så hverdagen kan hænge sammen med to børn. Alligevel har jeg hele tiden følelsen af, at jeg ikke har tid nok,” fortæller Suzette Frovin til Avisen.dk

Ikke overskud til flere børn

Idag skriver Avisen.dk, at flere danskere ville få flere børn, hvis de havde mindre travlt.

LÆS OGSÅ: Travle danskere vil have flere børn

Suzette Frovin kunne ikke forestille sig at få flere børn.

”Jeg har den største respekt for folk, der har fået mere end to børn. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan jeg skulle være en nærværende mor, hvis der var mere end to børn,” siger 40-årige Suzette Frovin.

Hun arbejder som freelancejournalist. Det betyder, at hun selv i nogen grad kan tilrettelægge sine arbejdsopgaver.

”Jeg er privilegeret, fordi jeg har et fleksibelt arbejdsliv. Det gør, at vi som familie har nogle muligheder, som langt fra alle har. Jeg skal ikke forhandle med min arbejdsgiver om, hvorvidt mit barn er sygt på 3. dagen eller ej,” siger Suzette Frovin.

Arbejde før alt andet

Selvom arbejdet er fleksibelt, lægger hun 37 timer om ugen, og i perioder mere, i sin virksomhed. Det samme gør hendes mand, der er lektor på Syddansk Universitet.

”Det er absurd, at jeg har fået to børn, som jeg ser en time om morgenen og et par timer om aftenen, og derudover er familielivet henlagt til weekender og ferier,” siger hun.

Skru op og ned for arbejdstid

I september viste en Megafon-undersøgelse fra Politiken, at 66 procent af de adspurgte mente, at forældre skulle have mulighed for at arbejde mindre, mens børnene var små. Til gengæld skal de kunne skrue op for arbejdstiden, når børnene er blevet større.

Det mener Suzette Frovin vil være en god løsning.

"Vores samfund er indrettet så arbejdet kommer før alt andet. Så kan familielivet passe ind efterfølgende," lyder det fra Suzette Frovin.

Hun mener, at arbejdsmarkedet er indrettet efter en forældet industrisamfunds-tanke.

"Når man først er trådt ind på arbejdsmarkedet, så lægger man 37 timer om ugen indtil man går på pension som 65-årig. Familierne skal prioritere og være fleksible, men det skal arbejdsmarkedet ikke."

Efterlyser lokale fællesskaber

Udover et mere familievenligt arbejdsliv, efterlyser Suzette Frovin fællesskaber, hvor børnefamilier og civilsamfundet  sammen kan hjælpe hinanden.

"Jeg savner et lokalt fællesskab, hvor vi sammen kunne løfte opgaverne. Hvor vi tog mere ansvar for hinandens børn, og de praktiske opgaver," siger hun.

Når der blev bygget nyt, så burde bygherren tænke i, at bygge boliger, der lagde op til fællesskab. Mellem børnefamilier, ældre, unge og de, der har svært ved at finde fodfæste i samfundet, lyder forslaget fra moren til to.

Nødvendigt med debat

De seneste år har Suzette Frovin blandet sig debatten om balancen mellem arbejds- og familieliv. Hun er aktiv i Familiepolitisk Netværk, som er et netværk for interesserede i danske børnefamiliers vilkår og hverdag.

Til foråret er hun medarrangør til en høring på Christiansborg, som skal ruske op i debatten om balancen mellem arbejds- og familieliv.

"Vi har indrettet et samfund i Danmark, hvor det at løse problemer med balancen i arbejds- og familielivet er et personligt problem. Det bliver negliceret til, at det bare handler om at familierne skal prioritere," siger Suzette Frovin.

Men både arbejdsgivere, lokale fællesskaber og børnefamilier kan være med til at finde en vej til at mindre stress og jag til gavn for både børn, voksne og arbejdsmarked.

"Det er muligt at organisere arbejdsdagen anderledes. Det drejer sig bare om at se muligheder, i stedet for bare at lade børnefamilierne passe sig selv," slår Suzette Frovin fast.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.