Suveræn Lasse Norman gik ned: Jeg kørte mig selv i sænk

Den forsvarende omnium-mester Lasse Norman Hansen er overordnet tilfreds med førstedagen trods en nedtur.
Lasse Norman Hansen satte olympisk rekord i 4000 meter individuelt forfølgelsesløb. Han brugte så mange kræfter, at han ikke havde mere tilbage i tanken i udskilningsløbet.
Lasse Norman Hansen satte olympisk rekord i 4000 meter individuelt forfølgelsesløb. Han brugte så mange kræfter, at han ikke havde mere tilbage i tanken i udskilningsløbet. Foto: Victor R. Caivano/AP

Cykelrytteren Lasse Norman Hansen var på vej mod en perfekt start på sit OL-titelforsvar i omnium, men så blev han ramt af en nedtur.

Den 24-årige dansker havde vundet søndagens to første discipliner - scratch og 4000 meter forfølgelsesløb, hvor han endda satte olympisk rekord - inden han til sidst i udskilningsløbet satte sin føring i den samlede stilling over styr.

- Det er en bitter smag i munden at gå i seng på, men når det er sagt, så har jeg bekræftet over for mig selv, at jeg har en hel masse kræfter.

- Kan jeg finde ud af at bruge dem rigtigt mandag, så skal jeg nok være der, hvor jeg skal være, siger Lasse Norman Hansen i midten af OL-velodromen, efter at han har sundet sig.

- Det var ikke så meget tilbage i tanken. En olympisk rekord koster i det lange løb, men jeg er ikke så bekymret.

- Efter de to første discipliner havde jeg nogle point at give af, og jeg ligger fortsat lunt i svinget, siger danskeren.

Først satte han 40 point ind på kontoen i scratch, og det samme gentog sig i 4000 meter forfølgelsesløb, hvor han satte olympisk rekord i tiden 4 minutter og 14,982 sekunder. Rekorden tilhørte Bradley Wiggins.

I udskilningsløbet måtte han nøjes med seks point, hvilket betyder, at han nu har 20 point op til franske Thomas Boudat på førstepladsen.

Danskeren indtager en samlet sjetteplads med 86 point før mandagens tre discipliner. Boudat har 106 point.

Lasse Norman Hansen fortæller, at han sammen med landstræner Casper Jørgensen havde lagt en plan for mellemtiderne i forfølgelsesløbet. Det var ikke en del af planen, at banerytteren skulle overgå de aftalte mellemtider, men det gjorde han.

- Man sætter ikke farten ned, når man har fået for meget fart på. Man holder bare op med at øge. Det kom til at handle om, hvornår jeg ville begynde at gå død, og det gjorde jeg først ret sent, siger Lasse Norman Hansen.

Det var aftalt, at Casper Jørgensen med seks omgange tilbage skulle gå amok i inderkredsen for at opildne ham til de sidste halvanden kilometer.

- At komme over stregen og se, at det var olympisk rekord, det var en fed fornemmelse, siger den forsvarende omnium-mester.

Også selv om det lidt senere kostede i udskilningsløbet.

- Jeg synes, at det var det hele værd. Olympisk rekord betyder uendeligt meget for mig. Jeg håber, at den kommer til at stå et stykke tid - i hvert fald i fire år, siger han og griner lidt underspillet.

I udskilningsløbet startede han forrest, men blev fanget nede bagved. Dermed blev han elimineret som den første.

- Alle var toptændte, og jeg havde fronten. Starten blev udsat, og så blev jeg fanget nede bagved. Jeg havde bare ikke det helt store overskud, konstaterer Lasse Norman Hansen.

Landstræner Casper Jørgensen mener, at fynboen rent faktisk havde plads nok til at komme forbi minimum en af konkurrenterne, men at Norman Hansen bare generelt er "dårlig" til udskilningsløb.

Danskeren er overordnet tilfreds med den første dag i omnium.

- Jeg ville være tilfreds med det her på forhånd.

- Nu skal jeg hjem for at sove. Jeg er træt i hele kroppen og i hovedet efter en skuffelse at slutte af på.

- Når jeg først har fået en god gang aftensmad og fået dynen over hovedet, så smutter jeg til drømmeland i en fart, siger han.

Omnium afsluttes mandag med 1000 meter, flyvende omgang og et 40 kilometers pointløb.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.