Sutter dit barn på tommeltotten? Derfor er det ikke skidt

De bakterier, som dit barn sutter i sig ved neglebidning eller sutten på tommelfinger, kan måske hjælpe det senere i livet.
Det er ikke sikkert, det er nogen dum vane, hvis dit barn sutter på tommeltotten - eller bider negle. Det viser undersøgelse fra New Zealand.
Det er ikke sikkert, det er nogen dum vane, hvis dit barn sutter på tommeltotten - eller bider negle. Det viser undersøgelse fra New Zealand. Foto: Scanpix/modelfoto

Har risikoen for at udvikle allergi noget at gøre med neglebidning eller at sutte på tommelfinger?

Det mener New Zealandske forskere. I tidsskriftet Pediatrics, konkluderer forskerne: "Børn, der sutter på deres tommelfingre eller bider deres negle er mindre tilbøjelige til at have atopisk sensibilisering (følsomhed over for allergener, red.) i barndommen og voksenlivet."

Det skriver engelske Bristol Daily News.

Og forklaringen synes enkel: Børn der bider negle og/eller sutter på tommelfingeren indtager - fra fingrene - bakterier, der på sigt styrker deres immunforsvar.

Studiet viser, at børn der både sutter på tommelfinger og bider negle har nedsat risikoen for at udvikle allergi med 33 procent, skriver den engelske avis.

Ingen beviser, men ...

Undersøgelsen kan dog ikke bevise, at vanen direkte sænker børns risiko for at udvikle allergier, men Dr. Robert Hancox, University of Otago in Dunedin, New Zealand, siger til HealthDay.com, at forskerne har taget højde for om de undersøgte børn var ammet, udsat for passiv rygning, boede med kæledyr eller havde en familie-historik med allergi.

- Det er svært at forestille sig, hvilke andre faktorer, som kan forklare resultaterne, siger Dr. Robert Hancox. Han støttes af børnelægen Mika Hiramatsu:

– Jeg mener, at denne undersøgelse giver mere vægt til idéen om, at børn har det bedre, når de bliver udsat for en bred vifte af mikrober. At være i et "sterilt" miljø er faktisk ikke det bedste for os, siger Mika Hiramatsu til HealthDay.com.

Børnelægen, som er talskvinde for American Academy of Pediatrics (de amerikanske børnelægers organisation, red.), henviser desuden til undersøgelser, der viser, at børn, der bor på en gård, kommer i børnehave, har kæledyr eller ældre søskende har en lavere risiko for at udvikle allergier.

Kære forældre: Rolig nu

Forskerne håber at forældre vil bruge den nye viden til ikke at blive frustrerede over deres barns dårlige vaner.

De kalder opdagelsen for Hygiejnehypotesen og mener, at den kan være svaret på, hvorfor allergier er mere udbredte nu, end de var før i tiden.

Hygiejnehypotesen beskriver, hvordan en person der er eksponeret for mikrober kan reducere risikoen for at udvikle allergier.

Om undersøgelsen

Resultaterne af undersøgelsen er trukket ud af en igangværende tværfaglige stor undersøgelse om sundhed og udvikling.

I undersøgelsen indgår 1.037 personer født og opvokset i Dunedin i det sydlige New Zealand i 1972 og 1973.

Forskerne har spurgt personernes forældre om deres børn suttede på tommelfinger eller bed negle da de var fem, syv, ni og 11 år.

 

Forsøgspersonerne blev derefter udsat for en allergi-test, da de var 13 og 32 år for at se, om de var allergisk over for almindelige allergener såsom husstøvmider, græs og husdyr, som kan udløse allergiske reaktioner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.