Suser dine penge ud gennem en utæt dør?

Energimærkningen af dit hus bliver vigtigere og vigtigere for husets værdi og for din økonomi. Det ved de fleste danskere bare ikke.
Ifølge en energirådgiver fra NRGi kan man som tommelfingerregel regne med, at huset bliver 100.000 kroner mere værd, for hvert trin man kommer op ad energimærkeskalaen.
Ifølge en energirådgiver fra NRGi kan man som tommelfingerregel regne med, at huset bliver 100.000 kroner mere værd, for hvert trin man kommer op ad energimærkeskalaen. Foto: /free

Når vinden fiser ind gennem lukkede døre og vinduer, fiser pengene ud af økonomien. Det burde være en selvfølgelighed for de fleste boligejere, men forleden viste en undersøgelse foretaget for boligsiden Boliga, at 70 procent af danskerne slet ikke ved, hvilket energimærke deres hus er.

- Det kommer egentlig ikke bag på mig, for energimærkningen er ikke profileret godt nok i Danmark. Måske er det også for svært eller omstændeligt at forstå, men det bliver altså mere og mere vigtigt, så det skal der fokus på, siger energirådgiver Benny Hebsgaard fra energiselskabet NRGi til Ritzau Fokus

Ifølge ham kan man som tommelfingerregel regne med en værdiforøgelse på 100.000 kroner af sit hus for hvert energitrin, man rykker op på energimærke-skalaen. Investeringen kan være noget af en økonomisk mundfuld, men den vil kunne tjenes hjem igen.

- Det man vil spare på varmeregningen, kan man bruge til afdragene på banklånet til energirenoveringen. Man kan jo også søge om støtte til energisparetiltag hos energiselskaberne, forklarer han.

Hos EDC er kommunikationschef Jan Normann enig i, at det er en god investering at få energirenoveret huset, men han mener ikke, man kan regne med en så massiv værdistigning alene af den grund.

- Jeg synes ikke man kan sige, at et hus bliver omkring 100.000 kroner mere værd for hver energiklasse, man rykker op. Et hus i energiklasse A er jo et helt nyt hus. Selvfølgelig er det mere værd, men af mange grunde, siger han.

- Energirenoverer man et gammelt hus fra energiklasse G til C, renovere man typisk også gulve, køkken og badeværelse. Det er alt sammen med til at hæve prisen, siger han til Ritzau Fokus.

Han mener, at man først og fremmest skal energirenovere for sin egen økonomis skyld, men medgiver at energimærket har en langt større betydning for køberne, end det har for sælgerne.

- Man skal jo fremvise det seneste års energiforbrug, når man skal have sit hus vurderet, så det har da helt klart en betydning. Det er jo også et tal på, hvad det vil koste den kommende ejer at sidde i huset, forklarer han.


Fakta: Råd til energiforbedringer.

Husets tekniske installationer har mest at sige i forhold til energiregningen, så det er her, du bør starte.

1. Har man olie -eller gasfyr kan der opnås en god besparelse ved at skifte til varmepumpe.

2. Fjernvarme er en billig varmekilde, så kan du omlægge til fjernvarme, er det værd at overveje.

3. Varmepumpe er en billig varmekilde, så det er også et godt alternativ at skifte til, hvis der ikke er mulighed for fjernvarme.

4. Solceller kan være en god investering, hvis man forbruger alt strømmen selv og får dimensioneret produktionen af strøm, så det svarer til husets behov.

5. Er man en familie på 4-6 personer, er solvarmeanlæg en god investering med hensyn til levering af varmt brugsvand.

Kilde: Benny Hebsgaard/ NRGi


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.