Susanne Bier: Sådan har jeg det med vin og chokolade

Filminstruktøren nægter at have dårlig samvittighed over at drikke et glas vin eller spise slik.
Den succesfulde filminstruktør har et prisværdigt afslappet forhold til kost og motion.
Den succesfulde filminstruktør har et prisværdigt afslappet forhold til kost og motion. SCANPIX arkiv

Susanne Bier har prøvet en detox-kur, men filminstruktøren er ikke så god til de helt radikale kostretninger.

Hun holder helst fast i sin sunde fornuft og spiser grøntsager, men hun føler ingen dårlig samvittighed over at nyde et glas vin eller lidt chokolade. I det hele taget mener hun nemlig, at vi er blevet alt for ambitiøse omkring sundhed og skønhed.

’Jeg kan ikke være ambitiøs på alle niveauer. Generelt mener jeg, at alle de her ambitioner inden for sundhed og skønhed efterhånden har nået et punkt, hvor det er kritisk. Det er simpelthen så ambitiøst, at det bliver kritisk,’ siger hun.

Jeg har ikke nogen ambition om at ligne en 22-årig. Læs på Femina.dk, hvad Susanne Bier synes om sin krop.

Presser ikke sig selv

Vi vil nemlig alt for mange ting med vores sundhed og kropsidealer, og det bliver simpelthen for meget.

’Vi skal have lavet vores ansigt om, vi skal holde os unge, vi skal dyrke enormt meget motion – og så skal vi også lige have et helt vildt godt sexliv. Der er simpelthen så mange krav, som alle sammen handler om, at vi skal have kontrol over kroppen i alle sammenhænge. Det kan man ikke. Jeg tror virkelig, det er slemt. For mange mennesker tror jeg, det vil være sundere at ligge en formiddag på sofaen end at skulle ud og dyrke en eller anden ekstremsport, som de i virkeligheden slet ikke har lyst til den søndag morgen,’ pointerer filminstruktøren.

Susanne Bier dyrker selv gerne motion, og for hende er det et frirum i en ellers travlt og stresset hverdag. Men hun presser ikke sig selv.

’Hvis jeg kommer ud og kan mærke, at jeg er træt, kan det være, jeg ender med at løbe to kilometer og gå to. Det har jeg det fint med, for det er alligevel bedre end slet ikke at have gjort det,’ siger hun.

Susanne Bier mener, at mødre kan være rædselsfulde. Læs hvorfor på Femina.dk.

Nægter at have dårlig samvittighed

Modsat mange andre kvinder, som måske følger en særlig diæt, har Susanne Bier ikke dårlig samvittighed, når hun nyder et glas vin eller et stykke chokolade. Det kan hun ikke få sig selv til at føle sig skyldig over.

’Når jeg går ud og spiser med nogle amerikanere, særligt amerikanske kvinder, oplever jeg, at der kan være skyld forbundet med at spise eller drikke noget, der ikke er sundt. Det er meget sådan: ’Uhhhh, let’s have a glass of wine – uhhhh.’ Ja, o.k., altså. Jeg har ingen skyld i forhold til mad. Det tror jeg heller ikke, mine børn har,’ forklarer hun.

Susanne Bier har selv en datter på 19 og har gennem årene været opmærksom på at give et godt og sundt forhold til mad videre til sine børn.

’Jeg tror, alt det her med spiseforstyrrelser hænger sammen med den her skyldfølelse og det her ekstreme kontrolbehov, vi har i forhold til vores krop. Vi skal hele tiden præstere, og éns krop er blevet et vigtigt redskab til at vide, hvor dygtig man er. Jeg gider ikke føle skyld, hvis jeg sætter mig ned og spiser noget slik. Jeg gider det simpelthen ikke,’ slår Susanne Bier fast.

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.