Surt for kontanthjælpsmodtagere: Billige lejligheder forsvinder

Det er blevet sværere for arbejdsløse, studerende og andre med lav indkomst at finde en billig lejlighed.
Det har aldrig været så svært som nu at finde en billig lejebolig i de store danske byer.
Det har aldrig været så svært som nu at finde en billig lejebolig i de store danske byer. Foto: Scanpix

Aldrig før har det været så svært som nu at få en billig lejebolig i København og andre større byer i Danmark til omkring 4.000-5.000 kroner i husleje om måneden. Gennem de seneste ti år er omkring 42.000 lejeboliger blevet moderniseret og dermed blevet markant dyrere.
Det skriver Politiken tirsdag på baggrund af nye beregninger, som Lejernes Landsorganisation, LLO, har foretaget for Politiken.

"Dobbelt så mange boliger som hidtil antaget er blevet moderniseret. Typisk bliver køkken og badeværelse revet ud og erstattet med nyt, selv om inventaret har mange år i sig endnu", siger Jesper Larsen, der er cheføkonom i LLO.

En gennemgribende renovering giver udlejer mulighed for at sætte huslejen op. Den månedlige udgift for lejeren stiger med op til 80 procent. Det betyder eksempelvis, at en toværelses lejelejlighed, der tidligere kostede 4.000 kroner om måneden efter en modernisering, stiger til godt 7.000 kroner. Derudover er tusindvis af små og billige lejligheder blevet lagt sammen til større og dyrere lejligheder, der passer til børnefamilier, der vil blive boende i byen. For at samle viden om moderniseringer har LLO spurgt 500 beboerforeninger i private udlejningsejendomme over hele landet om, i hvor høj grad lejligheder får nyt køkken og badeværelse, når en lejer fraflytter. 135 har svaret. Af dem svarer 29 procent, at det sker hver gang, mens 16 pct. svarer, at det sker næsten hver gang.

"Der er gået spekulation i moderniseringer. De sker ikke af hensyn til den ny lejer, men alene for at score kassen", siger Jesper Larsen til Politiken.

Det afviser Torben Christensen, der er adm. direktør i udlejernes forening, Ejendomsforeningen Danmark. Han siger, at mange lejligheder har indretninger og installationer fra 1930'erne, som ikke er tidssvarende. Loven giver ikke udlejer mulighed for at tvinge en renovering igennem, når lejligheden er udlejet. Derfor bliver der ofte lavet en modernisering, når en lejer fraflytter.

"Moderniserede lejligheder går som varmt brød. Lejerne efterspørger dem stik imod deres organisations politik. LLO mener jo, at lejligheder skal ligne en afart af noget fra Frilandsmuseet", siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.