Sure soldater: Besparelser flår i familielivet

Ifølge formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), oberstløjtnant Niels Tønning, er der flere årsager til den stigende utilfredshed blandt officerer i Forsvaret.
- Samlet set oplever folk, at tæppet er trukket væk under dem. Folk forlader forsvaret i utide, så der er samtidig en øget belastning på dem, der er tilbage. Og derfor er utilfredsheden stigende, siger Niels Tønning.
- Samlet set oplever folk, at tæppet er trukket væk under dem. Folk forlader forsvaret i utide, så der er samtidig en øget belastning på dem, der er tilbage. Og derfor er utilfredsheden stigende, siger Niels Tønning. Foto: Christian Liliendahl/arkiv/Scanpix

Otte ud af ti officerer er dybt utilfredse med deres tilværelse i Forsvaret, viser en undersøgelse blandt landets officerer.

Flere forlig har strammet budgettet, og det går blandt andet udover officerernes familieliv, forklarer formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), oberstløjtnant Niels Tønning til Avisen.dk.

- Forsvaret har behov for mobilitet, og så er Forsvaret også nødt til at lave nogle vilkår omkring det, der gør, at det ikke bliver på bekostning af familielivet, siger Niels Tønning.

Penge med på arbejde

Han forklarer, at det handler om en ændring HR-strukturerne i forbindelse med det seneste forlig. Tidligere betalte Forsvaret for bolig, når en ung kaptajn eksempelvis skulle tage et skridt op ad karrierestigen på kampskolen i Oksbøl.

Sure soldater

- En helt ny undersøgelse fra officerernes fagforening HOD viser en dyb krise i selve Forsvarets rygrad.

- 1093 officerer har forholdt sig til 16 udsagn, der er sat op i forhold til to spørgsmål: Hvad er det største problem i forhold til din jobtilfredshed, og hvor mener du, at man hurtigst bør sætte ind med varige løsninger?

- To af udsagnene skiller sig ud, og det er ikke et ønske om højere løn eller andre goder.

- Militærstøvlerne trykker mest, når det handler om spændet mellem politikernes ønsker til Forsvaret og den virkelighed, officererne er en del af og i forhold til en nærmest ekstrem grad af mistillid til Forsvarets ledelse.

- 86 procent peger på, at en manglende sammenhæng mellem mål og midler påvirker deres tilfredshed med jobbet i nogen grad eller i høj grad, og hele 82 procent peger tilsvarende på en manglende tillid til Forsvarets ledelse som et problem for tilfredsheden.

UDVID

Men nu skal officererne selv betale, og det gøres nemmest ved at tage familien med. Nogle familier må tage børnene ud af skolen og slå sig ned i Oksbøl. Det er utænkeligt for andre og derfor har Niels Tønning hørt om flere medlemmer, der må finde 4-5000 kroner om måneden i husholdningsbudgettet, for at betale for indkvartering og transport.

- Og så kan man sige, at folk jo selv valgt det. Det er rigtigt, men det er de færreste virksomheder, der er spredt så meget udover hele landet, og hvor du skal flytte for at gøre karriere, siger han.

Lang tid på skolebænken

På samme måde forholder det sig på uddannelsesområdet. Forligene kan eksempelvis have den konsekvens at officererne skal sidde længere tid på skolebænken.

- Og det er folk, der samtidig skal passe et krævende job. Familien kunne tidligere leve med, at de var væk i et år til undervisning, men nu er der et pres på familien i helt op til fire og fem år. Det er der ikke ret mange, der kan holde til eller byde sin familie. Det er den ubalance, der er, siger han.

Tæppet er trukket væk

Derudover melder HOD-formanden om medlemmer, der er trætte af at konsulentvirksomheder som McKinsey tilsidesætter de militærfaglige råd, når de eksempelvis skal gøre status over de danske kampfly.

- Samlet set oplever folk, at tæppet er trukket væk under dem. Folk forlader forsvaret i utide, så der er samtidig en øget belastning på dem, der er tilbage. Og derfor er utilfredsheden stigende, siger Niels Tønning.

Hvor meget af det her er utilfredshed med de forskellige forlig, og hvor af det her er egentlig reelle problemer?

- Officerer har ikke for vane at brokke sig. Vi er vant til forlig, men der har altid været faglig ræson i det, man gør. Men det har folk ikke følt i det her forlig, hvor der skulle spares 2,7 milliarder. Det er drevet af McKinsey, der kun kigger på bundlinjen. Og det har ikke hold i Forsvarets virkelighed, siger Niels Tønning.

Forsvarsminister Carl Holst erkender, at han og forsvarets ledelse har en stor opgave foran sig. Han fortæller, at han har bedt om at få en samlet vurdering af udfordringerne, som Forsvaret står over for og ud fra det se på hvilke initiativer, der skal iværksættes.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.