Sure opstød: Sådan kommer du af med dem

Rigtig mange danskere har oplevet den grimme fornemmelse, når mavesyren løber op i spiserøret. Læs her, hvordan du minimerer ubehaget.
Halsbrand eller sure opstød er til gene for mange danskere.
Halsbrand eller sure opstød er til gene for mange danskere. Foto: Photographer: Artem Furman/free

Et surt opstød kan som bekendt være dybt ubehageligt, og for nogle danskere er det et tilbagevendende problem.

Mindst én gang om ugen oplever 15 procent af de voksne danskere et surt opstød, som vi også kalder halsbrand.

Det vurderer Peter Bytzer, der er overlæge og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

- Mavesyre er koncentreret saltsyre. Man mærker halsbrand, når der løber mavesyre fra mavesækken baglæns op i spiserøret, siger han.

Døjer du med halsbrand, skal du tænke over, hvad du spiser.

- Chokolade, spiritus og fed mad forværrer de sure opstød, siger Ove Schaffalitzky, der er professor og overlæge ved gastroenterologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Selv om fede eller krydrede måltider kan påvirke mavesyren, får man som oftest opstød, når lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret ikke fungerer ordentligt.

Det kan være på grund af fødevarer, der får lukkemusklen til at slappe af.

- Når lukkemusklen slapper af, så er der frit spil mellem mavesækken og spiserøret. Som regel er der et højere tryk i maven, end der er i brysthulen, hvor spiserøret sidder, så hvis lukkemekanismen åbner sig, og der er luft i maven, så bøvser man, og hvis der er syre, så får man halsbrand, siger Peter Bytzer.

Madvarer, der virker afslappende på lukkemusklen, er blandt andet pebermynte, kaffe, alkohol, citrusfrugter og løg.

For nogle mennesker lindrer det at spise, når de kan mærke, at halsbranden flammer. Men Peter Bytzer anbefaler, at man i stedet tager medicin, man kan få af sin læge.

Hvis der kommer fødevarer ned i maven, vil den nemlig danne mere mavesyre, og det er en ond cirkel, der skaber flere sure opstød.

Kan du ikke falde i søvn på grund af halsbranden, kan du lægge dig på venstre side i stedet for højre. Der er nemlig et depot i den side af mavesækken, og derfor vil syren samle sig der i stedet for at løbe op i spiserøret.

Men det kan være svært at blive liggende i samme position, når man sover. Vågner du af halsbrand om natten, kan det hjælpe, hvis du ændrer den position, du sover i. Du kan hæve din seng cirka 15 centimeter, så din mave og brystkasse ligger skråt.

(artiklen fortsætter under boxen)

Sådan afhjælper du halsbranden:
  • Undgå chokolade, citrusfrugter, løg og pebermynte
  • Undgå kaffe og alkohol
  • Stop med at ryge
  • Hæv den øverste halvdel af din seng, så din torso ligger skråt
  • Hvil på venstre side
UDVID

- Det er simpel tyngdekraft, siger Peter Bytzer og understreger, at en ekstra hovedpude ikke hjælper noget - det skal være hele overkroppen, der er eleveret.

Hvert år får 150 danskere konstateret en ekstremt sjælden kræftform i spiserøret, der opstår på grund af hyppig halsbrand. Kræftformen rammer som regel mænd i 60- til 70-års-alderen og opefter, mener Peter Bytzer.

Saltsyren i de sure opstød laver derudover sår på slimhinderne i halsen, og når de heler, kommer der arvæv. Det kan i værste fald medføre forsnævring af spiserøret.

Overlægerne er dog enige om, at du ikke skal bekymre dig om dit helbred, blot fordi du oplever halsbrand.

- Langt, langt, langt de fleste, der har halsbrand, kommer aldrig til at fejle noget alvorligt, siger Ove Schaffalitzky.

- Men hvis det hæmmer eller generer, skal man gå til lægen med det. Man kan både få råd og medicin, der kan afhjælpe det.

 

 

Sådan afhjælper du halsbranden:
  • Undgå chokolade, citrusfrugter, løg og pebermynte
  • Undgå kaffe og alkohol
  • Stop med at ryge
  • Hæv den øverste halvdel af din seng, så din torso ligger skråt
  • Hvil på venstre side
/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.