Super-fladskærme hitter: Danskerne elsker krystalklare billeder

Nye tal viser et stort salg af fjernsyn med den store UHD-opløsning. Nu mangler der bare indhold til dem.
For bare et år siden kostede det op mod 30.000 kroner, hvis man ville have en fladskærm med den superhøje UHD-opløsning. I starten af næste år kommer Philips med et UHD-fjernsyn til godt 4500 kroner. Flere af de andre producenter har også billige udgaver på vej. (Philips pressefoto)
For bare et år siden kostede det op mod 30.000 kroner, hvis man ville have en fladskærm med den superhøje UHD-opløsning. I starten af næste år kommer Philips med et UHD-fjernsyn til godt 4500 kroner. Flere af de andre producenter har også billige udgaver på vej. (Philips pressefoto) Foto: /free

Selv om det mildest talt er sparsomt med indholdet, så har danskerne i den grad taget det nye supertv, UHD, til sig.

Det fortæller Christian Pagment, der er markedsanalytiker hos konsulentfirmaet GfK.

- På få månederne ind over sommeren har vi set en stor vækst i salget af UHD-skærme, siger Christian Pagment.

Hans tal bygger på indberetninger fra de butikker, som sælger tv-apparater. De nye tal er netop præsenteret i forbindelse med forbrugerelektronikmessen IFA, der afvikles i den tyske hovedstad, Berlin, i denne weekend.

Tallene viser, at UHD-fjernsyn, der populært sagt har en opløsning, som er fire gange så høj som de HD-tv, mange har stående i stuen, nu udgør 15 procent af fladskærmssalget. Det betyder, at en fjerdedel af branchens omsætning nu udgøres af UHD-skærme.

Det er ifølge flere i branchen bemærkelsesværdigt, blandt andet fordi der i dag ikke er danske tv-kanaler, som sender i det høje format. Og det er endnu heller ikke muligt for eksempel at leje eller købe film i UHD-formatet.

Udviklingen har fået producenterne til at satse endnu mere på den høje opløsning, hvilket betyder stærkt faldende priser. For et år siden kostede et UHD-tv op mod 30.000 kroner. Fra starten af næste år kommer blandt andre Philips med UHD-tv til under 5000 kroner.

Hos sydkoreanske Samsung, der er det bedst sælgende tv-mærke både i Danmark og globalt, mærker man også tydeligt, at interessen for de højtopløselige skærme har været stor.

Samsung regner således med at lancere en bluray-afspiller, som kan udnytte den høje opløsning, men den kommer formentlig først i starten af næste år.

Ifølge Samsungs danske salgsdirektør, Kasper Thomsen, er det dog heller ikke afgørende.

- Da HD-skærmene kom, ventede vi i høj grad på, at bluray-afspillerne skulle komme. Nu er det imidlertid nettet, som driver udviklingen, siger Kasper Thomsen med henvisning til, at blandt andet Netflix streamer noget af sit indhold i det høje format.

Rundt om på tv-stationerne kigges der lige nu også på det nye format, men foreløbigt er udbuddet af indhold for lavt til, at det kan fylde en tv-kanal.

Hos Danmarks største distributør af tv-kanaler, YouSee, forventer direktør Rene Brøchner da heller ikke, at de mange UHD-fjernsyn i de danske hjem snart får tv i det nye format.

- Der kan måske komme noget i forbindelse med OL næste år, men det bliver først og fremmest streaming, som kommer til at definere udviklingen, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.