Sund livsstil forebygger rygsmerter

Svensk forskning viser, at særligt kvinder kan komme rygsmerter i forkøbet med en sund livsstil.
Fire simple leveregler kan vise sig at være en rigtig god investering for din krop. De mindsker nemlig risikoen for varige rygsmerter med over 50 procent
Fire simple leveregler kan vise sig at være en rigtig god investering for din krop. De mindsker nemlig risikoen for varige rygsmerter med over 50 procent Foto: /Colourbox

Det er ikke bare fitnesscentret eller kiropraktoren, der kan hjælpe dig af med rygsmerterne. Et omfattende forskningsforsøg viser nu, at en sund livsstil kan være medicin for ryggen.

Får du styr på følgende fire ting, kan du spare dig selv for kroniske rygsmerter: Drop cigaretterne, drik moderat med alkohol, få regelmæssig motion og sørg for at tå et dagligt indtag af frugt og grønt.

- Vi har hidtil vidst, at disse fire faktorer er gode i forhold til flere livsstilssygdomme. Derfor er jeg ikke overrasket over det positive fund. Men der er tale om det første forskningsresultat, der påviser en sammenhæng i forhold til rygsmerter, siger Tony Bohman, forsker ved Karolinska Institut i Stockholm, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Folkeundersøgelsen er gennemført over en fireårig periode på i alt 9000 mænd og kvinder i Stockholms Amt. Her viste undersøgelsen, at blandt de kvinder, der havde fulgt rådene, var antallet af kvinder med varige rygsmerter på ni procent. Tallet lå på 21 procent for kvinder, der ikke fulgte rådene.

Opsigtsvækkende er det også, at chancen for at pådrage sig varige rygsmerter reduceres med hele 35 procent, hvis man blot følger nogle af rådene, mens man kan reducere risikoen med hele 52 procent, hvis man kan overholde alle fire krav.

John Bohman siger videre at undersøgelsen er entydig, da man har taget højde for andre faktorer, der kan påvirke resultatet.

Jan Hartvigsen, professor, kiropraktor og forskningsleder ved Syddansk Universitet, tilslutter sig den svenske forskning:

- Vi ved fra nyere forskning, at hvis man har gode vaner, har man generelt bedre helbred og derfor også mindre ondt i ryggen. Alvorlige og kroniske problemer er ofte i et sammenspil med et generelt dårligt helbred, siger han til Newspaq.

Forskningen viser samme tendens hos mænd, selvom mændene generelt ikke udviklede langvarige rygsmerter i samme grad som kvinderne.

Fakta: Her er de fire råd, du bør følge.

1. Dyrk regelmæssig motion.

2. Ingen rygning.

3. Spis frugt og grønt hver dag.

4. Indtag kun en moderat mængde alkohol

Kilde: Karolinska Institut i Stockholm

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.