Succesfuld direktør afliver myte om kædeansvar

Fagbevægelsen og flere kommuners krav om mere kædeansvar for ordentlige løn- og arbejdsvilkår får nu støtte fra uventet kant. Man kan nemlig godt være konkurrencedygtig, selvom man sikrer at der er ordentlige arbejdsforhold ved underleverandørerne, mener succesfuld entreprenør.
Man kan sagtens drive et succesfuldt og konkurrencedygtigt firma, selvom man tager ansvar for løn- og arbejdsforhold hos underleverandørerne, mener Torben Bjørk Nielsen (til højre), som er administrerende direktør i Hoffmann A/S.
Man kan sagtens drive et succesfuldt og konkurrencedygtigt firma, selvom man tager ansvar for løn- og arbejdsforhold hos underleverandørerne, mener Torben Bjørk Nielsen (til højre), som er administrerende direktør i Hoffmann A/S. Fotocollage: Avisen.dk. Foto brug med tilladelse fra Hoffmann A/S.

Kommunernes krav om kædeansvar for ordentlige arbejdsforhold har fået meget kritik med på vejen. Især Dansk Byggeri og politikere på højrefløjen har været kritiske og holdt på, at det ødelægger virksomhedernes konkurrenceevne.

Men nu kommer der opbakning til den kritiserede ordning fra en hidtil anonym fortaler.

- Vi er gået ind for kædeansvar i lang tid. Vi tror på, at hvis man har et ordentligt arbejdsmiljø og involverer sine medarbejdere, så skaber det en stærk motivation. Det er en grundlæggende tanke for os som en skandinavisk virksomhed.

Sådan fortæller Torben Bjørk Nielsen, som administrerende direktør i Hoffmann A/S, til Avisen.dk.

- Det er vigtigt, at vores medarbejdere har nogle ordentlige arbejdsvilkår, og vores medarbejdere er jo også dem, vi køber gennem en underleverandør.

Hoffmann A/S er hovedentreprenøren på det nye multikulturhus i Sønderborg og her har kravet om kædeansvar senest fået kritik fra blandt andet Dansk Byggeri.

Her kalder man nu Sønderborg for en mindre erhvervsvenlig kommune, fordi kommunen har  indført kædeansvar, og det tæller ikke på plussiden, har formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen, forklaret til flere medier.

Tjekker vilkår hos underleverandør

Men det ser man anderledes på hos Hoffmann, når det drejer sig om ordentligt arbejdsmiljø og lønvilkår.

- Går man ind for et godt arbejdsmiljø, mener vi også, at man skal arbejde efter danske overenskomster. Det kan godt være, at du kommer fra et andet land, men du skal have dansk overenskomst, siger Torben Bjørk Nielsen og tilføjer:

- Og når du som arbejdsgiver stiller det krav, er du selvfølgelig også nødt til at tjekke det og få tilsendt lønsedler med mere, så det gør vi også.

Alt det er noget, der hører under kædeansvar, uddyber Torben Bjørk Nielsen:

- Det har vi gjort i mange år, og det vil vi fortsætte med.

Det er dog vigtigt for ham at understrege, at der er visse ting, der ofte ligger i kædeansvar, som han ikke er enig i. Men når det kommer til arbejdsmiljø og løn, er han urokkelig.

Pres på små virksomheder

Hos Dansk Byggeri går man også ind for ordentlige arbejdsvilkår, men her mener man, at kædeansvar let bliver forbundet med et stort bureaukrati for virksomheder og kommunerne selv.

Det fortæller Morten Kamp Thomsen, som er konsulent i Dansk Byggeri, til Avisen.dk.

- Vi har i forvejen et velfungerende system gennem overenskomsterne, hvor fagbevægelsen kan indkaldte til såkaldte 48-timers møder, hvis der er mistanke om ulovligheder blandt de involverede i et byggeprojekt, siger han.

Derfor ser Dansk Byggeri ikke behov for krav om kædeansvar. Derudover mener Dansk Byggeri, at kravene om kædeansvar er med til at holde små virksomheder ude af markedet.

- Som hovedentreprenør står du med hovedansvaret ved krav om kædeansvar. Derfor er udbredt praksis, at der stilles meget store krav om økonomiske garantier til underleverandører.

Typisk er det sådan, at underleverandøren skal stille med 15 procent af entreprisesummen ved kontraktansat i garanti i projekter med kædeansvar.

Gode vilkår skaber succes

Denne praksis med en ekstra økonomisk garanti, udover de normale krav om garantier, i byggesager med kædeansvar, følger man dog ikke i Hoffmann, fastslår Torben Bjørk Nielsen.

Derimod holder virksomheden på retten til at opstige kontrakten med en underleverandør, hvis underleverandøren ikke overholder regler for ordentlige løn og arbejdsvilkår.

Tidligere har blandt andet brancheforeningen Dansk Industri fremført, at krav om kædeansvar skulle være en klods om foden på konkurrenceevnen. Men det giver Torben Bjørk Nielsen ikke meget for:

- For os er det sådan, at et ordentligt menneskesyn og ordentlige arbejdsforhold er det, der øger produktiviteten. Det tror jeg fuldt og fast på, og det har gjort Hoffmann mere lønsom.

De seneste 5 år har Hoffmann haft en overskudsgrad på mere end 5 procent, hvilket er højt sammenlignet med andre virksomheder i byggebranchen.

- Et ordentligt menneskesyn og ordentlige forhold er stærkt motiverende for at øge produktiviteten, og det er det, der gør, at du kan vinde opgaver, siger Torben Bjørk Nielsen.

Jubel i 3F

Umeldingen fra Hoffmann A/S vækker glæde hos formand for 3F's Byggegruppe og BAT-kartellet, Kim Lind Larsen:

- Når Dansk Byggeri skælder ud på kommuner, der har indført kædeansvar, så er det åbenbart meget langt væk fra den virkelighed som deres medlemsvirksomheder oplever, siger han og tilføjer:

- Dansk Byggeri er mere optaget af et politisk ideologisk spil, frem for at sikre en god byggebranche med ordentlige vilkår. Og det er ærgerligt.

Ifølge Kim Lind Larsen er Hoffmanns udtalelse helt i tråd med det som 3F har sagt længe:

- Kædeansvaret sikrer ordentlige vilkår, og ordentlige vilkår giver både kvalitet og produktivitet i byggeriet.

Han er meget glad for, at en af byens største entreprenører er enig i det.

- Dansk Byggeri skulle se at komme lidt mere ud i kommunerne og på byggepladserne, frem for at sidde bag skrivebordene i elfenbenstårnet og lave lange rapporter med anbefalinger til kommunerne, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.