Succes: Reform får flere svage borgere i fleksjob

På lidt under to år er 4.000 flere kommet i fleksjob. Mange af dem, der før ønskede førtidspension, er nu tilfredse med deres fleksjob. Det viser ny rapport.
Flere er kommet i fleksjob efter at den nye ordning trådte i kraft i 2013. Specielt er der sket en stigning i ansættelser til mindre end ti timer om ugen.
Flere er kommet i fleksjob efter at den nye ordning trådte i kraft i 2013. Specielt er der sket en stigning i ansættelser til mindre end ti timer om ugen. Foto: Nils Meilvang, Scanpix

Inden den nuværende fleksjobordning blev indført i 2013, var omkring 54.000 mennesker ansat i fleksjob. På lidt under to år steg det tal til 58.000.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Heri konkluderer forskerne bag undersøgelse, at ikke blot er flere blevet ansat i fleksjob, men at en ny gruppe af borgere nu gør brug af ordningen.

For hvor det før kun var hver tiende i fleksjob, der var ansat til under ti timer om ugen, er det nu med den nye ordning 38 procent af alle nye.

Folk bliver mere positive med tiden

Mona Larsen, der er en af forskerne bag undersøgelsen, påpeger, at ordningen på flere punkter ser ud til at være en succes.

- Flere af dem, der får fleksjob efter den nye reform, er lavtuddannede og folk med lav arbejdsevne. Det ser altså ud til, at målretningen mod svagere grupper er lykkedes, siger Mona Larsen.

Hun fortæller desuden, at mange af disse borgere, hvis arbejdsevne tidligere berettede dem til førtidspension, med tiden bliver tilfredse med at være i fleksjob.

- Der er mange, der fra starten helst vil have førtidspension, men som efter ansættelse i fleksjob, er der alligevel mange, der synes, at de trives godt i deres job, siger Mona Larsen.

Især små virksomheder træder til

Et af de steder, hvor de nye fleksjobbere ender, er på mindre arbejdspladser. Ifølge undersøgelsen er der nemlig en stigende interesse for folk i fleksjob hos små virksomheder.

- Det er ofte helt små private virksomheder træder til og tager folk i fleksjob, siger Mona Larsen.

De små virksomheder er specielt interesserede i at ansætte folk til få timer. Faktisk er flertallet af folk i fleksjob ansat i private virksomheder. Og af dem er omkring 60 procent ansat til mindre end ti timer.

Stigning kan skyldes økonomien

At successen med at få flere af de svage i fleksjob kan dog ikke entydigt tilskrives fleksjobordningen. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Der har i den samme periode været en generel fremgang i beskæftigelsen. Det må under alle omstændigheder forventes at have hjulpet her, siger Bent Greve.

Derfor mener han, at vi må vente til en økonomisk nedtur, før vi endeligt kan erklære ordningen en succes. Han anerkender dog, at det på nuværende tidspunkt ser lovende ud.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.