Styrer din tissetrang dit liv?

Omkring en halv million danskere lider af ufrivillig vandladning, men de færreste gør noget ved det. Det er et tabu for dem, siger forening.
Er hele din hverdag styret af, at der er et toilet i nærheden? Mange danskere lever på den måde, men det behøver de ikke.
Er hele din hverdag styret af, at der er et toilet i nærheden? Mange danskere lever på den måde, men det behøver de ikke. Foto: Jan Grarup/POLFOTO

De fleste kender nok udtrykket, at en vittighed var så sjov, at man var ved at tisse i bukserne af grin. For cirka 500.000 danskere er sætningen dog ganske alvorlig.

De har bogstaveligt talt svært at holde på urin eller afføring. Hvor andre indimellem skal så meget på toilettet, at man har svært ved at holde sig, har disse mennesker problemet inde på livet 10-14 gange om dagen. Inkontinens er så alvorligt et problem for hver sjette voksen i Danmark, at mange af dem ender med at må gå med ble, og så er turen til stranden iført badetøj pludselig ikke så morsom.

- Forstil dig at du en gang i timen er nød til at finde på en undskyldning, fordi du igen skal på toilettet. Vi skal jo alle sammen på toilettet indimellem, men de her mennesker kan bare ikke holde sig, til de kommer hjem som os andre, siger Aase Randstoft, talsperson for Kontinensforeningen, til Ritzau Fokus.

Lider man af inkontinens (overaktiv blære/ stresset blære) skal man dog ikke fortvivle, for det kan faktisk behandles, men det kræver en lægelig undersøgelse, for der er over 30 forskellige årsager, forklarer hun.

Derfor forsøger Kontinensforeningen nu at råbe offentligheden op. Af de mange danskere, der døjer med lidelsen, er det nemlig kun beskedne tre procent, der er udredt og i registreret behandling. Det betyder, at de resterende 97 procent lever et liv, hvor deres tissetrang styrer deres liv.

En stor nordisk undersøgelse viser, at der typisk går op til fem år, før folk går til lægen med problemet.

- Det er jo et tabuemne, og derfor oplever vi, at rigtig mange patienter har gået med problemet i lang tid, men folk er blevet bedre til at få gjort noget ved det. For 20 år siden mente man, at inkontinens var en naturlig del af det at blive ældre, men i dag er vi blevet bedre til at få gjort noget ved det, siger Frank Schmidt, der er afdelingslæge på center for vandladningsforstyrrelser på Aarhus Universitetshospital, til Ritzau Fokus.

Lidelsen kan ramme både mænd og kvinder i alle aldre, men der er alligevel typiske former for inkontinens, der går igen for mænd og kvinder.

- Kvinder rammes typisk en stressrelateret inkontinens, hvor de ikke kan holde på vandet, hvis de griner eller hopper i trampolin. Vi ser også hyppigt en trængningsrelateret inkontinens, hvor de mærker at de skal tisse, men ikke når på toilettet, før det er for sent, siger Frank Schmidt.

Den trængningsrelaterede inkontinens ses også ofte hos mænd, men hvor kvinder ikke kan holde sig, kan mænd ikke komme af med deres urin.

- De oplever, at de skal tisse konstant, men der kommer ikke noget ud. Ellers kommer deres inkontinens typisk i kølvandet på en operation, siger han.

Fakta: Fem tegn på inkontinens:

1. Du går meget ofte på toilettet (10-14 gange om dagen)

2. Du oplever akut tissetrang

3. Du har svært ved at holde dig

4. Du drypper eller tisser nogle gange i bukserne

5. Du står op flere gange om natten for at gå på toilettet.

Kilde: Blæren.dk

Fakta: Hvad skal du gøre ved problemet:

1. Du skal opsøge din læge og bede om at udfylde et skema over, hvor meget du indtager af væske, og hvor meget du tisser i løbet af et døgn.

2. På baggrund af resultatet skal lægen sende dig videre til urogynækologisk afdeling på hospitalet eller en klinik. Det kan finansieres via sygesikringen, men der findes også private tilbud

3. Der findes ikke en endegyldig løsning på problemet, der passe til alle. Årsagerne kan være mange.

4. Lidelsen rammer også børn helt ned til femårs alderen med den konsekvens, at de får indlæringsvanskeligheder.

5. Lider man af inkontinens, er der hjælp at hente fra teknologiens verden. Appen Toilet Finder viser dig, ved hjælp af GPS'en i telefonen, hvor det nærmeste offentlige toilet er.

Kilde: Kontinensforeningen.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.