Styrelsen: Tvivl må komme eritreere til gode

Direktør slår fast, at Udlændingestyrelsen vil lade al tvivl komme eritreiske asylansøgere til gode.
Udlændingestyrelsen justerer på forholdene, når folk fra Eritrea søger om asyl.
Udlændingestyrelsen justerer på forholdene, når folk fra Eritrea søger om asyl. Foto: Hani Mohammed/AP

Kritikere har bragt så megen tvivl ind i Udlændingestyrelsens vurdering af forholdene i Eritrea, at styrelsen nu justerer på de forhold, der gør sig gældende, når eritreere søger om asyl i Danmark.

Det siger Udlændingestyrelsens direktør Henrik Grunnet til Ritzau. Det betyder, at illegal udrejse og unddragelse af national tjeneste nu som udgangspunkt bærer som asylgrundlag.

- Den asylretslige udlægning af det her går fra, at det ikke kunne være udgangspunktet, at illegal udrejse og unddragelse fra national tjeneste i sig selv kunne give asyl, over til, at der nu er så megen tvivl, at det kan bære som asylgrundlag ind til videre, siger han til Ritzau.

Den ændrede asylpraksis kommer efter heftig kritik af en rapport om forholdene i Eritrea, hvor to kilder i rapporten har undsagt det overordnede billede, som rapporten tegner, nemlig at asylansøgere, der har unddraget sig national tjeneste godt kan vende hjem.

At de to kilder har trukket sig fra rapporten betyder, at der er opstået tilpas tvivl om hele situationen i Eritrea.

Derudover har Berlingske beskrevet, at to medarbejdere i Udlændingestyrelsen er sygemeldt, ligeledes fordi de ikke var enige i rapportens konklusioner.

- Der skal ikke opstå ret megen tvivl, før vi må følge det bevismæssige princip, som gælder i asylsager, at enhver rimelig tvivl skal komme asylansøgeren til gode.

- Er det sådan, at har du 100 asylansøgere, som angiver dette motiv, så kan det godt være, at kun reelt er 10, der ville risikere noget.

- Men så længe vi ikke kan sige til resten med 100 procents sikkerhed, at risikoen ikke gør sig gældende for dem, så må vi give alle 100 asyl. Vi skal have et meget klart grundlag for at sige nej, siger Henrik Grunnet.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt om at få en redegørelse inden jul om hele forløbet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.