Styr på børnenes reflekser? Måske er de ikke så sikre, som du tror

Mange børn og voksne har reflekser på tøjet, men otte ud af 10 ved ikke, at reflekserne bliver slidte og mister deres effekt efter vask.
Selvom forældre sørger for reflekser på børnenes tøj, er de ikke nødvendigvis trafiksikre. Reflekserne mister nemlig deres effekt efter 30 ture i vaskemaskinen.
Selvom forældre sørger for reflekser på børnenes tøj, er de ikke nødvendigvis trafiksikre. Reflekserne mister nemlig deres effekt efter 30 ture i vaskemaskinen. Foto: Jesper Ludvigsen

Når børnene bliver sendt ud i mørket, sørger tre ud af fire børnefamilier for, at de har reflekser på tøjet. Men det er måske spild af tid, fordi reflekserne er slidte og ikke virker mere. Otte ud af ti ved ikke, at reflekserne er blevet for gamle og mister deres effekt, når de eksempelvis ryger en tur i vaskemaskinen. Det viser en undersøgelse, som Codan og Børneulykkesfonden har foretaget.

”Det er en rigtig god idé at tjekke børnenes reflekser løbende og særligt dem, der er syet ind i tøjet, så du er sikker på, at de virker som de skal. Det kan du f.eks. gøre ved at lyse på dem med en lommelygte i et mørkt rum. Du kan også ofte se det på overfladen, som bliver ridset og sløret, hvis de er meget slidte,” siger generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen i en pressemeddelelse.

Det er faktisk en rigtig god idé at tjekke reflekserne, fordi personer med velfungerende reflekser kan ses på op til fem gange længere afstand end personer uden.

Reflekser kan kun klare få gange i vaskemaskinen

Især reflekser, der er indsyet i tøjet, bliver slidte, da de ryger med tøjet i vaskemaskinen. Reflekser kan kun klare cirka 30 vaske, inden de mister effekten ude i trafikken. De fleste forældre er enige i, at børnenes overtøj tit komme i vaskemaskinen i løbet af en sæson, hvor bønene leger i mudder og sne. Det gør det nødvendigt at putte overtøjet med reflekserne i vaskemaskinen.

Også motionister bør være meget opmærksomme på deres reflekser, fordi de ofte bruger reflekser, der allerede er syet ind i tøjet.

”Hvis reflekserne på løbetøjet er blevet slidte, behøver du naturligvis ikke smide tøjet ud. Der er heldigvis mange former for reflekser, og motionisten kan i stedet sætte en refleksbrik på jakken og slapwraps om benene,” forklare Kia Høier Pedersen, som er CSR-ansvarlig i Codan.

Råd om reflekser

Sådan kan reflekserne holde længere.

  • Undgå vaskepulver, der er beregnet til hvidt tøj. Blegemidlet i vaskepulveret slider voldsomt på reflekserne.
  • Brug ikke skyllemiddel, da det lægger sig sig som hinde på refleksmaterialet.
  • Jo lavere temperatur, du vasker det i jo bedre. Det varme vand slider nemlig mere på materialet, end det kolde vand.
  • Undgår tørretumbling, da varme er ikke godt for materialet.

To måder at tjekke sine reflekser

  • Lys på reflekserne i et mørkt rum. Hvis reflekserne lyser svagt, skal de udskiftes.
  • Tjek reflekserne efter vask. Hvis de er meget matte, virker de ikke mere.
UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.