Stresset? Sådan påvirker det din hjerne

Har du en teenagedatter eller søn, som er ekstra presset i hverdagen, så vil den stress de oplever, ikke sætter sig på hjernen på samme måde. Piger og drenge reagerer forskelligt, viser nyt studie.
Foto: Scanpix

Drenge og piger er ikke ens, og det er de heller ikke, hvis de bliver stressede efter en grim oplevelse, grov mobning eller et traume, skriver BBC News.

Den del af hjernen som udvikler empati og følelser, bliver påvirket under stress. Og når en ung pige eller ung dreng oplever ekstrem pres, er det også den del af hjernen, som udvikler sig forskelligt, viser et studie fra Standford Universitet.

Hos pigerne bliver evnerne til at føle og være empatiske mindre. Hos drengene er det lige omvendt, de udvikler den del af hjernen.

Det gør faktisk, at piger har større sandsynlighed for at udvikle posttraumatisk stresssyndrom, og som resultatet heraf skal kønnene også behandles forskelligt, hvis de er så stressede eller har oplevet noget så slemt, at de skal have behandling.

En af forskerne bag studiet, doktor Megan Klabunde, siger:

- Det er vigtigt, at folk som arbejder med traumatiserede unge, er bevidste om kønsforskellen. Vores resultater viser, at drenge og piger får forskellige symptomer, og de har derfor behov for forskellige behandlinger. 

Pigerne ældes hurtigere

Forskerne bag studiet slår især ned på, at unge piger rammes hårdt, når de oplever meget pres. 

Der er områder i hjernen, som ældes med ekstra fart, og det kan faktisk føre til, at disse piger kommer hurtigere i puberteten.

Ud over en tidlig pubertet vil den posttraumatiske stress ofte vise sig som ubehagelige symptomer i hverdagen.

Den unge pige vil måske opleve tilbagevendende mareridt, problemer med at sove, opleve angst og have spiseproblemer.
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.