Stresser du over julemiddagen? Sådan får du styr på den
And eller flæskesteg? Klassisk menu eller julemad med et tvist? Få de bedste tips til at servere den perfekte julemiddag her – helt uden stress.
En perfekt stegt and! Fås der noget bedre? Nej, vel?
En perfekt stegt and! Fås der noget bedre? Nej, vel? Foto: SCANPIX arkiv


Af Lene Lykke Hovmand, Mad & Bolig, Aller Media

Det er helligbrøde at ændre på julemiddagen! Samtidig er det for mange den eneste gang på året, hvor menuen står på and, sauce og kartofler, så derfor skal tilberedningen bare være i orden. Undgå stress med maden, og at julemaden går i vasken ved at følge mesterkokkenes bedste tips.

På madogbolig.dk får du tips til, hvordan du laver den bedste flæskesteg

Den bedste opskrift

Skal din julemiddag lykkes, er kok, iværksætter og kogebogsforfatter Trine Hahnemanns bedste tip, at sætte tid af til middagen.

- Første skridt til succes er at få styr på julemiddagen i god tid. Bestil anden hos en god slagter eller en økologisk gårdbutik, og læs opskrifterne igennem, så du kan planlægge, hvordan du vil gribe arbejdet an. God tid og planlægning er vigtigt for at julemiddagen bliver en fornøjelse, anbefaler Trine Hahnemann.

Få opskriften på en perfekt brun sovs på madogbolig.dk

Den perfekte sovs

Sovsen er prikken over i’et, og Michelin-kok Thomas Herman har et tips til, hvordan du laver en sovs, som kan noget helt særligt.

- Mit bedste tip, som jeg har lært af min mormor, er, at du skal stege både and og flæskesteg for at få den optimale sovs. Når du blander skyen fra de to, opstår der magi, siger Thomas Herman.

Få succes med de brunede kartofler: Få opskriften på madogbolig.dk

Tips til timingen
  • Kog risengrød til risalamanden dagen før
  • Smut mandler dagen før
  • Kog og pil kartofler til brunede kartofler dagen før
  • Bland risalamanden om morgenen, så den kan stå og trække i køleskabet
  • Lav rødkålen klar midt på dagen, så den bare skal varmes op før middagen
  • Dæk bordet om eftermiddagen
  • Gør anden klar og sæt den i ovnen tre timer før middagen (og nyd duften af jul brede sig)
  • Karamelliser de brune kartofler en time før middagen
  • Tag risalamanden ud af køleskabet en halv time før, så den ikke er køleskabskold

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.