Stress: Her er faresignalerne, du skal tage alvorligt

Det er vigtigt, at man som stressramt får hjælp hurtigst muligt. Derfor er det rigtig godt at være opmærksom på faresignalerne. Her er nogle af de mest typiske:
Stress er blevet en folkesygdom. Desværre.
Stress er blevet en folkesygdom. Desværre. Foto: SCANPIX arkiv

Af Charlotte Kobberøe Fink, FEMINA, Aller Media

Pludselig kan de mest almindelige arbejdsopgaver eller helt basale hverdagsting føles uoverskuelige. Måske bliver man sygemeldt for en kortere eller længere periode.

Det kan føles som et lyn fra en klar himmel, når man bliver ramt af stress, men der er tit en række ting, der begynder at ændre sig i perioden op til. Ved at kende nogle af faresignalerne er det både muligt at få hjælp hurtigt og at tage en række hensyn til, at stressen ikke udvikler sig yderligere.

Læs på Femina.dk, hvordan stress kan påvirke dit sexliv

Der findes et væld af symptomer på stress, som kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Men der er dog nogle ting, som går igen hos mange, fortæller Tine Tangdal, som er stresscoach og indehaver af stressportalen Balancepartner.dk.

1. Søvnen bliver påvirket

Oftest sker der ændringer i søvnen. Det kan være, man kun sover kortvarigt og så vågner op og ligger og roterer og tænker. Det kan også være svært at falde i søvn, og det kan være, man drømmer meget. Søvnen bliver som regel ringere og kortere – og det kan også have konsekvenser i sig selv, fordi forskning viser, at dårlig søvn i sig selv kan være en stressfaktor.

Lise Rønne mærkede symptomer på stress – og sagde sit job op: Se mere på Femina.dk

2. Tankerne kører rundt

Derudover begynder tankerne tit at køre rundt. De samme tanker. Man kan ikke få fred i hovedet. Oftest er det negative tanker, om alt det, man skal og bør.

Få ekspertens seks bedste bud på, hvordan du kan forebygge stress, på Femina.dk

3. Humøret ændrer sig

Humøret kan også ændre sig. Hos nogle er det vrede, der kommer frem, hos andre er det tristhed eller bare generelt dårligt humør. Som regel bliver der lagt en dæmper på glæden, og det er de mere negative sider af humøret, der får lov til at fylde.

4. Glemsomheden påvirker i hverdagen

Ofte glemmer man også mere og bliver mere distræt.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.