Strejke truer lørdag: Piloter vil have million-sikring

Piloter i Norwegian, som mister deres fly-licens, kan få over fem millioner norske kroner i erstatning. Det er blandt andet den ordning, ledelsen vil pille ved, og som betyder, at en strejke lurer lige rundt om hjørnet.
Pengene fosser ud af det norske lavprisselskab Norwegian, der nu har lavet en 'konkurs-plan.' Den indebærer blandt andet, at piloternes vilkår forringes, og den er de ikke med på. Derfor trækker det op til strejke lørdag morgen.
Pengene fosser ud af det norske lavprisselskab Norwegian, der nu har lavet en 'konkurs-plan.' Den indebærer blandt andet, at piloternes vilkår forringes, og den er de ikke med på. Derfor trækker det op til strejke lørdag morgen. Brian Bergmann, scanpix/arkiv

Der er konflikt i luften. Mens fagbevægelsen og Ryanair puster sig op overfor hinanden herhjemme og SAS kæmper med kabinepersonalet, er de skandinaviske piloter i Norwegian også i infight med ledelsen. Og en strejke truer selskabet fra lørdag morgen, hvor Norwegian-piloter i Norge og Sverige kan gå i strejke.

Et af stridspunkterne er en ordning for piloter, der mister deres flylicens  - såkaldt Loss of License. I dag får en pilot ansat i Norwegian 5,3 millioner norske kroner - det vil sige 60 gange sin grundløn - hvis han mister sin evne til at være pilot.

Flere mistede erhvervsevnen

Den ordning har vist sig voldsomt dyr for selskabet, fordi stadig flere piloter mistede deres flylicens, efter at man opgraderede forsikringen for nogle år siden.

Det siger kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik til det norske site E24:

- Fra at have ligget stabilt på nogle tilfælde om året gik det pludselig op til 19 tilfælde i 2014 og bare i løbet af 2015, har der allerede været fem tilfælde. Denne forsikringsordning er blevet meget kostbar.

Astronomiske omkostninger

En anden uenighed er, ifølge E24 der har talt med begge parter, antallet af arbejdsdage. Ifølge Norwegian har piloterne i dag 188 fridage pr år. Det vil selskabet nu reducere til 144 fridage pr år.

Desuden ønsker selskabet større fleksibilitet fra piloternes side og vil fastfryse deres løn, som ellers automatisk stiger med 2,5 procent hvert år.

Norwegian henholder sig til, at selskabet har så astronomiske omkostninger i Skandinavien, at man ikke er konkurrencedygtige.

Norwegian: Vi er positive

Den norske rigsmægler er trådt ind i forhandlingerne mellem det norske lavprisselskab og fagforbundet Parat. De skal afsluttes senest midnat i dag for at undgå, at strejken bryder ud lørdag morgen.

Norwegian forsøger på sin Facebook-side, at berolige passagererne:

"Vi forstår, at mange passagerer ønsker information om den eventuelle pilotkonflikt i den kommende weekend. Det er helt normalt, at overenskomstforhandlinger i norsk arbejdsliv ender hos Rigsmægleren - også for Norwegian. Vi går ind i mæglingen med en positiv indstilling og ønske om at nå til enighed, så vores passagerer ikke rammes," skriver Norwegian.

Men nogle passagerer er allerede begyndt at se sig om efter alternativ transport lørdag. SAS har ifølge E24 mærket større efterspørgsel på billetter.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.