Strejke-ramt Norwegian henter fly og piloter i udlandet

Selskabet forsøger at afbøde konsekvenserne af den strejke, der onsdag rammer mange flyafgange.
Selskabet forsøger at afbøde konsekvenserne af den strejke, der onsdag rammer mange flyafgange.
Selskabet forsøger at afbøde konsekvenserne af den strejke, der onsdag rammer mange flyafgange. Scanpix

Det norske flyselskab Norwegian har besluttet at leje fly og mandskab i udlandet for at begrænse skaderne af den pilotstrejke, der onsdag slår igennem med fuld kraft. Det oplyser selskabet ifølge TV2 Norge.

- Ja, vi vil leje fly og mandskab i håb om, at vi kan gennemføre en del flyvninger i Europa onsdag, siger informationschef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til TV2 Norge.

Fagforeningen Parat, der organiserer piloterne, mener, at Norwegian med sit tiltag tager konflikten til et nyt niveau og forventer, at internationale fagforeninger nu kommer på banen.

- Dette er ligeså moralsk forkasteligt og uacceptabelt ude i verden, som det er hos os. Jeg håber og tror, at de vil komme og hjælpe os med sympatiaktioner og ting, som kan bidrage til at stoppe Norwegian i at gennemføre strejkebrud, siger Hans-Erik Skjæggestad, formand for Parat.

I alt ventes 35.000 passagerer at blive ramt af strejken, der gennemføres af omkring 700 piloter - heraf omkring 100 danske.

Strejken har fået Norwegian til at aflyse en række indenrigsflyvninger i Danmark, Norge og Sverige, mens selskabets afgange mellem de skandinaviske hovedstæder også rammes.

Det er særligt passagerer, som skal til en række europæiske storbyer, Norwegian vil sende med de lejede fly.

- Vi vil gøre alt for at gennemføre programmet som normalt, men vi beder kunderne, som skal med fly til udlandet, følge med på vores netsider i det tilfælde, at der bliver aflysninger. Noget, vi ikke kan udelukke, sagde Lasse Sandaker-Nielsen tirsdag til NTB.

Stridens kerne er, hvor i Norwegian-koncernen piloterne skal være ansat. I dag er piloterne ansat i forskellige datterselskaber, men kravet fra piloterne er at blive ansat i moderselskabet.

Piloterne har truet med at trække Norwegian i retten. Her vil de kræve, at de får ansættelse i moderselskabet.

Det er ansatte i Norwegians datterselskab Norwegian Air Norway, der strejker. Der har været spekulationer om, hvorvidt Norwegian ville erklære datterselskabet konkurs i et forsøg på at afslutte konflikten med piloterne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.