Kommune-tæsk til Løkke: Kæmpe flertal kritiserer forhadt spareforslag

Vedtagelsen udtrykker kritik af de omfattende serviceforringelser som følger af det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Torsdag og fredag er der KL-topmøde i Aalborg.
Torsdag og fredag er der KL-topmøde i Aalborg. Foto: Scanpix/arkiv

Et flertal af de delegerede på torsdagens topmøde i Kommunernes Landsforening i Aalborg bakker KL's bestyrelse op i anstrengelserne for at opnå en økonomiaftale med regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen for 2017, som ikke påfører kommunerne minusvækst.

Ifølge dknyt.dk var flertallet så stort at en skriftlig afstemning ikke var nødvendig.

Vedtagelsen udtrykker kritik af de omfattende serviceforringelser, der følger af det i kommunerne stærkt forhadte såkaldte omprioriteringsbidrag.

Støtteerklæringen lyder: 'Regeringen har lagt op til, at kommunernes økonomi beskæres med 2,4 mia. kr. årligt gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det vil føre til omfattende forringelser af den borgernære velfærd. Derfor bakker KL’s delegeretmøde KL’s bestyrelse op i dens fortsatte anstrengelser for at opnå en økonomiaftale for 2017, der ikke påfører kommunerne minusvækst.'

Kun Venstre og Liberal Alliance talte imod forslaget under debatten i den fyldte sal i Aalborg Kongres & Kultur Center. De øvrige partigrupper bakkede forslaget fra Frederikshavn Kommune helhjertet op.

"Stop klynkeriet"

Lars Boje Mathiesen, medlem af byrådet i Aarhus for Liberal Alliance, mener som finansminister Claus Hjorth (V) tidligere har sagt det, at kommunerne jamrer.

- Lad os nu stoppe klynkeriet. Det her er som en lille dreng, der har et fad med 100 småkager og jamrer over, at han skal aflevere en til sin storesøster. Uanset at han stadig har 99 tilbage og rigeligt til at blive både mæt og få ondt i maven, siger han.

Tidligere KL-formand og borgmester i Rødovre Kommune Erik Nielsen (S) sammenligner tankegangen med omprioriteringsbidraget med eventyret om kejserens ny klæder.

- Som i eventyret holder det ikke. Det er absurd, at regeringen dikterer besparelser på ældreområdet og samtidig kommer med en ældremilliard. Det udløser et puljetyranni med omfattende dokumentationskrav, som er en trussel mod det kommunale selvstyre, siger han.

"Sludder og vrøvl"

Viceborgmester i Odense, Brian Dybro (SF), slår fast, at kommunerne allerede har effektiviseret voldsomt i årevis.

- I Odense afleverer vi 85 millioner kroner hvert år, som vi kunne bruge på børn, unge og ældre. Statsministeren siger, at omprioriteringsbidraget er nødvendigt.

- Det er sludder og vrøvl. Det er et valg, så man kan dele julegaver ud under finanslovsforhandlingerne. Men hold fingrene fra vores penge, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.