Storebror eller lillesøster: Din plads i søskendeflokken afslører dine jobmuligheder

Vi tager rollerne fra børneværelset med på jobbet, mener en svensk forsker.
Vores plads i søskendeflokken er med til at forme os i forhold til blandt andet jobvalg, mener en svensk adfærdsforsker.
Vores plads i søskendeflokken er med til at forme os i forhold til blandt andet jobvalg, mener en svensk adfærdsforsker. Foto: Colourbox

Skal du være bankdirektør, skuespiller eller politibetjent?

Det kan i høj grad afhænge af din placering i søskendeflokken, skriver Søndagsavisen.

Elisabeth Schönbeck, der er svensk adfærdsforsker og forfatter til bogen ‘Ældst, yngst eller midtimellem', mener, at søskenderollen er med til at forme os i forhold til arbejdsmetoder og jobvalg.

- Vi tager rollerne fra børneværelset med os. Enebørn er vant til at præstere, for forældrene har haft høje forventninger til deres eneste barn. Førstefødte er ansvarlige og gode til at bestemme, er autoritetstro og passer godt ind i konservativt opbyggede virksomheder, mens sidste-fødte er rebelske, kreative og udfordrer systemerne, siger Elisabeth Schönbeck til avisen.

De ældste søskende er vant til at tage ansvar. Derfor er lederjobbet oplagt for dem. Mange læger, politikere og politibetjente vil derfor ofte være blandt de ældste i en søskendeflok. Omvendt er de yngre søskende mere afslappede. Dem ser man derfor mange af blandt eksempelvis musikere, skuespillere og kunstnere. Mellembørn er gode til at indgå kompromiser og egner sig godt til job som eksempelvis mellemledere, mæglere og forhandlere. Enebørn er ofte ambitiøse, og har svært ved at tage imod ordrer. Derfor ser man mange af dem blandt præster, læger og fogeder.

Se flere karakteristikker for din plads i søskendeflokken her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.