Store populære restauranter dropper overenskomsten

Kun fire serierestauranter har valgt at tegne overenskomst med de ansatte. Madklubben, Sticks'n'Sushi, Cofoco og Halifax har ikke, viser opgørelse fra Politiken.
Kun fire serierestauranter har valgt at tegne overenskomst med de ansatte.
Kun fire serierestauranter har valgt at tegne overenskomst med de ansatte. Colourbox

Store serie- og kæderestauranter som Madklubben og Cofoco er de senere år blevet populære i den danske befolkning. De har nemlig gjort det muligt at spise ude til en ganske billig pris.

Men den billige menu har en pris. Det viser en gennemgang af de mest kendte serierestauranter, som sammenlagt har 79 restauranter.

Kun fire af dem har nemlig overenskomst, skriver politiken.dk.

På gennemtræk

- Der er mange mennesker inden for området, som er på gennemtræk, og det er ikke en livskarriere for dem. Derfor kræver de ikke ordnede arbejdsvilkår, og det gør det vanskeligt for fagforeningerne at få en overenskomst med kæderne, siger Henrik Lambrecht Lund, der er lektor ved Roskilde Universitet med fokus på arbejdsmarkedet, til politiken.dk.

I branchen er et af argumenterne for ikke at tegne overenskomst, at det ikke er muligt at drive en succesfuld restaurant i Danmark til danske lønninger. Men ifølge professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Henning Jørgensen holder det argument ikke.

Bør gå forrest

Henrik Lambrecht mener da også, at det netop er de store serierestauranter, som har succes, der bør gå forrest for at skabe ordnede forhold for de ansatte.

- De her restauranter kan tjene penge uanset hvad - også selv om de betaler ordentlig løn og har gode arbejdsvilkår. For det er klart, at hvis du er et lille pizzeria, der ikke tjener så meget og ser, at dem i toppen ikke betaler overenskomstløn, så tænker du: Hvorfor skal jeg så gøre det? Det kunne starte en kædeeffekt, hvis de satte et eksempel, siger han til politiken.dk.

Du kan se, hvilke restauranter, der har overenskomst, og hvilke der dropper den på politiken.dk.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.