Storbritanniens ældste træ skifter køn

Et 3000 år gammelt træ i Skotland har gennemgået en halv transformation fra hankøn til hunkøn, forklarer overraskede botanikere.
Dette er ikke bær fra det berømte træ, men netop røde bær er tegn på, at et af europas ældste træer er ved at skifte køn. 
Dette er ikke bær fra det berømte træ, men netop røde bær er tegn på, at et af europas ældste træer er ved at skifte køn.  FOTO: Scanpix
Kan et træ virkelig skifte køn, tænker du måske.

Ja, det kan det - og det er præcis, hvad det oldgamle træ, The Fortingall Yew, er i gang med at gøre i Skotland, skriver mirror.co.uk

Træet er mellem 3000 og 5000 år gammelt, og det anses derfor for at være et af europas ældste.

Vil hellere være hunkøn


Nu er det altså i gang med at gennemgå en køns-transformation. Tidligere var træet en han, men nu er dele af træet begyndt at blive til en hun.

Det kan biologerne se, fordi der er begyndt at vokse bær på en af grenene.

Doktor Max Coleman, der er videnskommunikator ved Den Royale Botaniske Have i Edinburg forklarer, at et sådan træ altid er enten det ene eller det andet køn. Det er især de røde bær, der afslører, hvilket køn træet har.

Hankøn har ingen bær. Hunkøn har røde bær i efterår og tidlig vinter.

- Det var derfor også meget overraskende for mig at finde en gruppe af tre røde bær på The Fortingall Yew i oktober, når resten af træet tydeligvis er hankøn, siger biologen.

Max Coleman forklarer samtidig, at det ind imellem sker, at et træ skifter køn. Det er set hos andre arter, og nu skal en gruppe forskere i gang med at undersøge, hvad der er på spil hos det gamle træ i Skotland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.