DEBAT

Stop hetzen: Bistands-Jimmi uddør snart

Programmet Blok På Bistand har fået flere til at kræve stramninger af kontanthjælp og førtidspension. Men reglerne er allerede strammet så meget, at eksempler som Jimmis familie slet ikke vil findes i fremtiden, siger phd-forsker.
Mange seere er forargede over Jimmi, hans livsstil og hans ønske om at få en førtidspension.
Mange seere er forargede over Jimmi, hans livsstil og hans ønske om at få en førtidspension. Screendump, youtube / Danmarks Radio

Jimmi og hans familie fra tv-programmet 'Blok på bistand' har skabt forargelse og fået liberale politikere og arbejdsgivere til at kræve stramninger i reglerne om kontanthjælp og førtidspension.

Men stramningerne er allerede indført, så lad være med at piske arbejdsløse yderligere, skriver Mathias Herup Nielsen, der er phd-forsker i velfærdsstudier, i en klumme i Information.

Forargelsen går blandt andet på, at Jimmis forældre og brødre alle er på førtidspension. Men det ville de slet ikke kunne komme den dag i dag, pointerer Mathias Herup Nielsen.

Han nævner samtidig stramningerne i kontanthjælpsystemet. Når de for alvor slår igennem, vil der ikke komme nye eksempler som Jimmi og hans familie:

- Reformerne virker i en tandemlogik, der med den ene hånd blokerer for førtidspensioneringer af mennesker under 40 år og med den anden hånd gradvist øger presset på de tilbageværende mennesker i kontanthjælpsystemet, skriver han.

Også den tidligere formand for Socialrådgiverne, Bettina Post, der nu er med i en social fond, kritiserer de mange opfordringer om at sænke kontanthjælpen.

Mange af de kontanthjælpsmodtagere, der kæmper med fattigdom, har nemlig en række problemer, der forhindrer dem i uden videre at få et arbejde, skriver Bettina Post i en klumme i Jyllands-Posten, hvor hun giver flere eksempler:

- Så oveni fortvivlelsen over ikke at slå til som forældre til børn, som har særlige behov for behandling, omsorg og pleje, døjer de også med eksempelvis allergifremkaldende skimmelsvamp i hjemmet, smertefulde tandproblemer eller livstruende partnervold. Jeg har meget svært ved at få øje på noget at være misundelig over. Socialt såvel som økonomisk, skriver Bettina Post.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.