Støttemillioner til '1864' havnede i lommen på østarbejdere

En stor del af TV-seriens gigant-budget blev brugt i Tjekkiet, og det vækker kritik fra blandt andre filminstruktør Lasse Spang Olsen.
Per Arnesen/Miso Film

Adskillige af de mange millioner offentlige støttekroner, som DR fik til serien "1864", er havnet i lommen på østeuropæiske filmarbejdere.

Ud af det rekordstore budget på 173 millioner kroner blev en fjerdedel - 57,6 millioner kroner - spenderet i Tjekkiet.

Og det vækker vrede hos stuntmand og filminstruktør Lasse Spang Olsen, skriver Ekstra Bladet i dag.

”Jeg tror ikke, at der er mange, der ved, at det kun er hovedfunktionerne på ”1864”, der er varetaget af danske filmarbejdere,” siger Lasse Spang Olsen til avisen.

Ifølge Lasse Spang Olsen har selskabet bag Ole Bornedals omdiskuterede storserie valgt at bruge østeuropæiske filmarbejdere, stuntmen og special effect-folk, fordi de er meget billigere end de danske. Det er de, fordi der ses stort på sikkerheden, fagforeninger og mindsteløn i den tjekkiske filmbranche, påpeger filminstruktøren, der mener, at pengene brude være gået til at opretholde filmbranchen i Danmark.

Tjekkiske statister i krig

Også flere hundrede tjekkiske filmstatister var på lønningslisten, da store dele af serien blev optaget i Tjekkiet i sommer sidste år.

Op mod 400 tjekkere agerede således danske og tyske soldater i seriens blodige krigs-scener.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kritiserer over for avisen, at pengene ikke er blevet brugt i Danmark. Der kunne have skabt nye arbejdspladser, lyder det fra partierne, der peger på, at det er skatteydernes penge, der er blevet brugt i Tjekkiet.

Det er Miso Film, der har produceret serien, og til Ekstra Bladet siger filmproducent Peter Bosse, at han ikke kan se, hvorfor netop filmbranchen skal stavnsbindes til at arbejde i Danmark.

Han gør opmærksom på, at selskabet har filmet i et EU-land. Og at der ham bekendt er fri bevægelighed på arbejdsmarkedet i EU.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.