Støjberg og Pia K. undgår straf for udtalelser om terrorsag

Rigsadvokat renser Pia Kjærsgaard, Inger Støjberg og andre, selv om de kommenterede uafsluttet straffesag.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) var blandt de politikere, der ikke holdt sig tilbage, da Retten på Frederiksberg skulle idømme Said Mansour en sanktion. Ifølge loven må ingen på tale eller i skrift forsøge at påvirke afgørelsen i en straffesag. Men Rigsadvokaten lader hende og fem andre slippe.(arkivfoto)
Integrationsminister Inger Støjberg (V) var blandt de politikere, der ikke holdt sig tilbage, da Retten på Frederiksberg skulle idømme Said Mansour en sanktion. Ifølge loven må ingen på tale eller i skrift forsøge at påvirke afgørelsen i en straffesag. Men Rigsadvokaten lader hende og fem andre slippe.(arkivfoto) Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Seks fremtrædende politikere slipper for en straffesag om at ville påvirke udfaldet af en straffesag mod en yderliggående islamist.

Rigsadvokaten har efter lang tids overvejelser besluttet, at der ikke bliver nogen sag mod blandt andre Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Begge udtalte sig i klare vendinger om den sanktion, som de mente, at islamisten Said Mansour burde idømmes i sagen, som drejer sig om opfordringer til terror og drab.

Det skete på et tidspunkt lige omkring byrettens afgørelse - og altså inden den endelige dom.

Ovenikøbet udtalte såvel Kjærsgaard og Støjberg sig på et tidspunkt, hvor byretten endnu ikke havde taget stilling til, om Mansour skulle miste sit statsborgerskab.

Ifølge loven er det forbudt at komme med udtalelser, som kan påvirke nævninge og dommere, så længe en sag ikke er endelig afgjort.

"Hvis vi ikke skal skal være fuldstændig til grin, så må han ud!", lød det fra Pia Kjærsgaard.

Denne og andre kommentarer er forbudt, fastslog præsidenten for Retten på Frederiksberg, Torben Goldin, overfor Ritzau.

Men der bliver altså ingen sag, oplyser anklagemyndigheden fredag.

I seks måneder har rigsadvokat Ole Hasselgaard tænkt over sagen. Og han er nået frem til, at de tidligere afgørelser fra Statsadvokaten i København og Københavns Politi er rigtige.

De øvrige "frifundne" er Trine Bramsen, Karsten Lauritzen, Martin Henriksen og Peter Skaarup.

De to førstnævnte er hurtigt siet fra, fordi deres kommentarer falder uden for det strafbare område, mener rigsadvokaten.

Men generelt har medlemmer af Folketinget et større spillerum for ytringer end andre mennesker, lyder det i begrundelsen.

Desuden lægger den øverste anklager vægt på, at kommentarerne faldt flere måneder før landsrettens behandling. Dermed var risikoen for utilbørlig påvirkning af nævninger og dommere i landsretten mindre, fremgår det.

Det var Said Mansours daværende forsvarer, advokat Thorkild Høyer, der stod bag anmeldelsen.

- De pågældende politikeres ytringsfrihed må vige for min klients ret til en retfærdig rettergang, herunder at blive anset for uskyldig indtil endelig dom, har Høyer sagt.

Forleden blev det i øvrigt besluttet, at Højesteret skal afgøre, om Said Mansour skal fratages sit danske statsborgerskab og udvises til Marokko.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.