Støjberg løber fra løfte: Nu forlanger DF svar

Dansk Folkeparti hiver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samråd, efter hun ikke lever op til løfte i sag om Statsløsekonventionen.
- Regeringen skal lægge sig i selen for at få løst det her, siger Dansk Folkeparti, der har kaldt udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd.
- Regeringen skal lægge sig i selen for at få løst det her, siger Dansk Folkeparti, der har kaldt udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd. Foto: Uffe Weng/Scanpix/Arkiv

"Du lovede"

Når ministre ikke lever op til deres løfter til andre folketingspolitikere, risikerer de at blive kaldt i samråd.

Af den grund er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blevet kaldt i samråd, et år efter at hun lovede at tage kontakt til FN-systemet om muligheden for at ændre på Statsløsekonventionen.

Det løfte har hun dog ikke levet op til.

Lover at gå videre med sagen 

- Der er ikke blevet taget en formel kontakt, men jeg har derimod gjort noget andet. Det er bestemt ikke udtryk for, at sagen bare har ligget hengemt på en hylde i et års tid, faktisk tværtimod, siger Inger Støjberg.

I stedet har hun taget kontakt til ni andre lande og lover at gå videre med sagen, oplyser hun på samrådet, men afviser at kommentere sagen yderligere.

Hun holder dog muligheden åben for at sige mere på et eventuelt kommende samråd, der er lukket for pressen og tilhørere.

Særbehandling til statsløse kriminelle

Ministeren er kaldt i samråd af indfødsretsordfører Christian Langballe (DF), som ønsker svar på kontakten til FN.

Ifølge regeringen og Dansk Folkeparti er udfordringen, at konventionen forpligter Danmark til at tildele statsborgerskab til personer, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, de kan være til fare for landets sikkerhed

Statsløsekonventionen fra 1961 sikrer nemlig statsborgerskab til unge statsløse, der er født og opvokset i Danmark, også selv om de er i PET's søgelys.

Det er sket tre gange siden 2011, hvor den såkaldte statsløsesag kom frem.

Ifølge konventionen skal man være dømt for en forbrydelse mod statens sikkerhed eller være idømt en fængselsstraf på minimum fem år for at miste retten.

DF: Regeringen vil få kamp til deres hår

- Det mener jeg ikke, er en tilfredsstillende retstilstand, det er klart, siger Inger Støjberg.

I helt almindelige sager kan Danmark udelukke personer fra at få statsborgerskab, hvis PET vurderer, at de pågældende personer kan være til fare for landets sikkerhed.

Dog ikke, hvis det er en person, der er omfattet af Statsløsekonventionen.

Christian Langballe mener, at det er "forstemmende", at regeringen ikke er kommet videre med sagen.

- Regeringen skal lægge sig i selen for at få løst det her. Hvis vi som de eneste - i Dansk Folkeparti - kommer til at stemme imod det her, så vil jeg love, at regeringen kommer til at få kamp til deres hår, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.