Støjberg i kærlig ros: Derfor er vi stolte af Børsting

Fagbevægelsens frontmand Harald Børsting takker af efter 41 år i fagbvægelsen. Han høster overraskende ros fra Inger Støjberg
Inger Støjberg (V) deler ikke just ideologi med afgående LO-formand Harald Børsting. Ikke  desto mindre høster han stor ros fra ministeren.
Inger Støjberg (V) deler ikke just ideologi med afgående LO-formand Harald Børsting. Ikke  desto mindre høster han stor ros fra ministeren. Foto: Nils Meilvang/Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Om få dage stopper Harald Børsting som formand for LO efter 41 år i fagbevægelsen. Det sker, når LO holder kongres i Aalborg, hvor der skal vælges en ny formand. I et stort interview i Ugebrevet A4 gør Harald Børsting status over et langt liv i fagbevægelsen.

Selvom den ideologisk afstand er stor mellem Harald Børsting og integrationsminister Inger Støjberg (V), høster fagbossen alligevel ros fra Venstre-kvinden.

De to kender især hinanden fra Støjbergs tid som beskæftigelsesminister i 2009 til 2011.

På medlemmernes side

- Harald har repræsenteret sine egne medlemmer på flot vis, og det har jeg jo mærket på egen krop som beskæftigelsesminister. Han gennemskuer alle detaljer ved et forhandlingsbord. Han står på sit, men han er også realistisk. Og det skal han anerkendes for, siger Inger Støjberg og fortsætter:

- Men der er ingen tvivl om, at han har stået på medlemmernes side, og hvis han ikke havde gjort det, havde han heller ikke været formand i så mange år, siger Inger Støjberg til Ugebrevet A4.

Lokal stolthed

Både Harald Børsting og Inger Støjberg stammer fra halvøen Salling ved Limfjorden. Derfor har de fælles bekendte og har begge to knoklet i fiskeindustrien.

- Jeg har stor respekt for Harald, og det er der også på egnen. Der er en vis stolthed over, at LO’s formand kom lige præcis fra vores egn. Sådan er det, når man kommer fra en egn som Salling. Så er man ikke vant til at have en lokal mand på så fremtrædende en post, fortællerInger Støjberg.

Skarp retorik

Trods den store respekt er det næppe nogen hemmelighed, at Inger Støjberg og Harald Børsting har haft betydelige uenighed. Især om den udskældte reform af dagpengesystemet, som VK-regeringen stod bag i 2010.

- Harald bruger normalt ikke store ord, men da vi fremlagde dagpengereformen, kunne vi godt høre, at han var meget uenig, husker Inger Støjberg.

Trods de ideologiske forskelle er der stor ros til den afgående formands evner.

- Harald har virkelig drevet det vidt på grund af en utrolig dygtighed og begavelse, der ligger udover det sædvanlige, konstaterer hun.

Harald Børsting

Harald børsting har siden 2007 været formand for LO, der samler 17 forbund for faglærte og ufaglærte.

Han er født 4. oktober 1952 i Skive og er dermed 63 år gammel. Han er opvokset på halvøen Salling og har siden 1985 været gift med Lillian Knudsen, der indtil 2005 var forkvinde for Kvindeligt Arbejderforbund.

Han blev i 1974 tillidsmand for en fiskefabrik i Glyngøre. I 1980 blev han afdelingsformand for Specialarbejderforbundet (SiD, i dag 3F) i Nordsalling, og i 1983 blev han oplysningskonsulent i SiD og fra 1989 uddannelseskonsulent samme sted.

I 1995 blev han valgt som LO-sekretær og medlem af forretningsudvalget.

Til LO-kongressen i 2007 vandt han en snæver sejr over daværende næstformand Tine Aurvig-Huggenberger. Efter otte år som LO-formand træder han nu af til LO-kongressen i Aalborg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.