Stinker der? Konflikt med skraldemænd i hårdknude

Skraldemændene i København fortsætter deres strejke, der har varet i snart to uger, og skraldet hober sig op. Skraldemændene tror ikke på, at fire kolleger vil kunne blive i deres job efter en virksomhedsoverdragelse, og nu har en påstand om løn fået konflikten til at gå endnu mere i hårdknude.
Ulækkert ser det ud, og sundhedsfarligt kan det også være, når skrald får lov at hobe sig op. Det gør det lige nu i Københavns gader, fordi skraldemændene har nedlagt arbejdet.
Ulækkert ser det ud, og sundhedsfarligt kan det også være, når skrald får lov at hobe sig op. Det gør det lige nu i Københavns gader, fordi skraldemændene har nedlagt arbejdet. Foto: Mathias Bojesen, Scanpix

I nu snart to uger har skrald fået lov at hobe sig op hos københavnerne. Skraldemændene har nemlig nedlagt arbejdet.

Det er sket efter, at Københavns Kommune har udbudt sine kontrakter på afhentning af affald.

Firmaet City Renovation skal overtage områderne Nørrebro og Østerbro fra M. Larsen Vognmandsfirma A/S, og selvom City Renovation har garanteret, at alle 56 ansatte i det område beholder deres job og fortsætter på samme vilkår, har skraldemændene nedlagt arbejdet. Det samme har deres kolleger fra andre firmaer i kommunen.

Fire af de 56 skraldemænd skal nemlig overflyttes til et nyt område, og det er her balladen starter.

Samme rettigheder

City Renovation har nemlig beregnet, at opgaven med at fjerne skrald på Nørrebro og Østerbro kan klares af 52 mand i stedet for 56, og derfor skal de fire mand overflyttes til Brønshøj-Husum-Vanløse og Bispebjerg.

Og nu er skraldemændene bekymrede for, hvad der skal ske med de fire mand. Det nye område overtages nemlig fra 1. september af et helt tredje firma - City Container.

Steen Rügge, der er direktør i City Renovation, mener dog ikke, det er hans bord efter den 1. september:

- Vi kan jo ikke se, hvad der komme til at ske i en anden virksomhed. Jeg er ansvarlig for City Renovation, og jeg kan sige, at de fire skraldemænd er med i den mængde af medarbejdere, der skal overdrages, og som har samme rettigheder og vilkår som de hele tiden har haft, siger han til Avisen.dk.

Men skraldemændene frygter fortsat, at de fire mand, der skal overflyttes til en nye rute, risikerer at blive arbejdsløse fra efteråret.

Samtidig har en påstand om løn fået konflikten til at gå endnu mere i hårdknude.

I går udsendte City Renovation nemlig en pressemeddelelse, der skal forklare baggrunden for, at københavnerne ikke får hentet skrald.

500.000 om året for 20-25 timers arbejde?

I pressemeddelelsen står der, at skraldemændene tjener cirka 500.000 kroner om året med en arbejdstid på mellem 20 og 25 timer om ugen. Derfor vil det koste firmaet to millioner ekstra om året, hvis de fire medarbejdere skal fortsætte på Østerbro og Nørrebro, lyder det i pressemeddelelsen.

Påstanden om løn skulle have fået skraldemændene til at fare i flint og udsigten til en snarlig løsning på skralde-svineriet er dermed blevet mindre.

Steen Rügge vil dog ikke sige mere om påstanden om høj løn:

-Men jeg kan sige, at vi har kørt i København i fem år, og det er korrekt, at vi - ud fra de erfaringer vi har - har regnet os frem til, at der skal bruges fire mand mindre til at løfte opgaven på Nørrebro og Østerbro. De (skraldemændene, red.) kører en retorik om fyringer. Det er ikke noget, vi har en aktie i. Vi har været optaget af at kunne fastholde medarbejderne, og så længe de er ansat hos os, er de på samme vilkår, som de hele tiden har været.

Avisen.dk arbejder på en kommentar fra 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.