Stine er bange på sit bosted: "Gælder om ikke at være de forkerte steder"

- Det tager hårdt på os, når personalet bliver sygemeldt, fordi miljøet er for hårdt. Tænk, hvordan det er, når de ikke kan holde til at arbejde her, men det er vores liv og hjem, siger 22-årige beboer.
Påvirkede medbeboere og slåskampe gør det utrygt at bo på bosted, fortæller Stine, der har flere diagnoser.
Påvirkede medbeboere og slåskampe gør det utrygt at bo på bosted, fortæller Stine, der har flere diagnoser. Foto: Modelfoto/Scanpix

- Jeg var så bange for ham. Han er typen, der går med kniv i lommen, så man prøver bare at lægge låg på. Med ham og et par stykker andre ved man aldrig, hvordan de vil reagere.

Ordene kommer fra Stine på 22 år. Hun er skizofren og depressiv og har i halvandet år boet i en 48 kvadratmeters lejlighed på et socialpsykiatrisk botilbud i Jylland.

Manden, som hun er bange for, er hendes nabo. Utrygheden skyldes, at hun har været udsat for et indbrud.

- Personalet vidste med det samme, at det var min nabo, og i hans lejlighed fandt de alle mine ting under hans seng, fortæller hun.

Selvom de fortsatte med at være naboer, indtil han flyttede, konfronterede Stine aldrig naboen med episoden.

For hverdagen på et bosted kan være lig med stor utryghed for beboerne. Og det er et omfattende problem, skriver Avisen.dk i dag. På bostedet er både vold, stoffer og tyverier mellem beboerne blevet almindeligt, fortæller Stine.

- Der sker en masse utrygge ting, og det tror jeg desværre, at der efterhånden sker på mange bosteder, siger hun til Avisen.dk.

Vågner af råb og skrig

Problemerne opstår ofte, fordi folk har uoverensstemmelser med deres pushere, der skaffer dem stoffer, fortæller Stine. Hun er ikke selv misbruger, og det gør hende nervøs, når folk er synligt påvirkede, forklarer hun.

- Det er ubehageligt at være ved siden af, men man vænner sig til at kigge væk og bare gå, når de er påvirkede. Tit er det stofferne, der gør dem voldelige eller svære at behandle for psykoser, siger hun.

I nogle perioder vågner Stine tit om natten, fordi hun hører medbeboere slås eller hamrer og sparker mod ruder eller døre, fortæller hun.

En aften opstod der slåskamp i en af de andre beboeres lejlighed, mens Stine sammen med nogle medbeboere snakkede og lyttede til musik. På grund af tumulten skyndte hun sig tilbage til sin lejlighed, forklarer hun:

- Det gælder om ikke at være de forkerte steder.

Kast med skåle og ildfaste fade

Det værste, Stine har oplevet, var engang, hvor en beboer blev voldelig i det fælles køkkenalrummet, hvor beboere og ansatte skulle til at spise.

- Der var en beboer, der blev sur på en medarbejder, og så gik han helt amok, så personalet måtte beskytte sig med stole og fjerne alle knive fra køkkenet, siger hun.

Den vrede beboere nåede at kaste både skåle og ildfaste fade efter personalet og fik revet al maden ned på gulvet, fortæller hun.

- Vi sad bare og så på, men til sidst var vi nødt til at gå ind til os selv, så der ikke skete noget med os, erindrer hun.

"Bostedet er vores hjem"

Som blandt andet Avisen.dk har dokumenteret, er vold mod ansatte på bosteder et udbredt problem.

På Stines bosted har det voldelige arbejdsmiljø betydet, at flere medarbejdere har sygemeldt sig, forklarer hun.

- Det tager hårdt på os, når personalet bliver sygemeldt, fordi miljøet er for hårdt. Tænk, hvordan det er, når de ikke kan holde til at arbejde her, men det er vores liv og hjem. Vi lever 24/7 i det, siger hun.

Stine ønsker at være anonym, og Stine er derfor et opdigtet navn, men redaktionen er hendes identitet bekendt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.