Stiletter på i byen? Det er ikke så usundt endda

Høje hæle er usunde for dine fødder i længden, men på den korte bane kan de faktisk være sunde for dig.
Høje hæle er bare top-lækkert og nu heller ikke så usundt for kroppen, som før antaget.
Høje hæle er bare top-lækkert og nu heller ikke så usundt for kroppen, som før antaget. FOTO: Scanpix

Ja ja vi ved det: Går vi i stiletter hver dag, vil det belaste vores ankler, ben og fødder.

Men ny forskning er faktisk kommet frem til, at bruger du kun de høje hæle nu og da, kan de faktisk styrke dine muskler og give dig stærkere ben, skriver health.com.

En ny rapport fra International Journal of Clinical Practice har kigget nærmere på, hvordan kvinders kroppe reagerer på det at gå i høje hæle over tid.

Overraskende nok og mod meget anden viden fandt forskerne frem til, at testpersonerne fik stærkere ben og ankler, jo mere de gik i de høje hæl – altså et plus for alle, der kan lide at hoppe i et par stiletter til fest eller på job.

En af forskerne bag studiet, Jee Yong-Seok, fortæller:

- Når du går i høje hæle, vil du i starten opleve en tilpasning og forøget styrke.

Det går pludselig den anden vej

De testpersoner, som deltog i forsøgene, blevet tjekket over en periode på fem år. Her stod det klart, at i starten blev musklerne stærkere.

Men … og der er et stort MEN, undervejs begyndte det at gå i den anden retning. Når først fødderne efter et par år har vænnet sig til de høje hæle, vil musklerne og styrken nå sit maksimum.

Derefter går det ned ad bakke. Til sidst vil både muskler, styrke og balance være næsten dårligere, end da kvinderne begyndte at gå i stiletter – og her er tale om kvinder, der bruger dem hver dag.

Faktum er altså stadig, at de sexede stiletter er usunde for dig over tid. Den gode nyhed er, at bruger du dem kun ind imellem eller i en kort periode, vil du ikke lide større skade.

Den dag du føler, du har vænnet dig til dem, er den dag, du skal stoppe med at bruge dem.

Indtil da er rådet fra forsker Jee Yong-Seok: Gå i hæle den ene dag og flade sko den anden. Og vælg ikke dem med den højeste hæl og variere dem = køb flere par, du kan skifte imellem (det kan vi lide at høre).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.