Stikprøve afslører: Au pairer bor under usle forhold

Au pairer protesterer sjældent, siger migrationsforsker.
Ejerne af Hasle Camping blev for nylig idømt et halvt års betinget fængsel for at have udnyttet to au pair fra Filippinerne på det groveste - blandt andet Ehwan Acuña Panbuaya. Men også andre au pair behandles ringe af værtfamilier, fortæller Radio24syv.
Ejerne af Hasle Camping blev for nylig idømt et halvt års betinget fængsel for at have udnyttet to au pair fra Filippinerne på det groveste - blandt andet Ehwan Acuña Panbuaya. Men også andre au pair behandles ringe af værtfamilier, fortæller Radio24syv. Foto: Scanpix/arkiv

Flere steder i landet bor au pair under usle forhold hos deres danske værtsfamilier. 

Det står klart, efter at Radio24syv har gennemført en stikprøve blandt 116 au pairer. 13 procent svarer, at de er utilfredse eller meget utilfredse med deres boligforhold.

Radiostationen kan fortælle, hvordan au pairer oplever at bo på kolde værelser, og i rum med skimmelsvamp. Andre bor i kælderen sammen med haveredskaberne, værktøj og vaskemaskinen og har ikke mulighed for at lufte ud, skriver Radio24syv.

Ægtepar dømt i retten

Oplysningerne kommer efter, at ægtepar fra Bornholm i sidste uge blev idømt et halvt års betinget fængsel for at have udnyttet to au pair fra Filippinerne på det groveste - blandt andet Ehwan Acuña Panbuaya. 

Avisen.dk har tidligere skrevet, hvordan han i retten fortalte om strenge arbejdsforhold for værtsfamilien, der ejer Hasle Camping. 

Au pairer skal hjælpe til med lettere husarbejde mellem 18 og 30 timer om ugen hos værtsfamilien og skal også bruge tid på at lære sprog og kultur at kende.

Under retssagen fortalte Ehwan Acuña Pabuaya, at han arbejdede utroligt mange timer, og at der om sommeren overhovedet ingen fridage var. Anklageren i sagen opgjorde hans timetal til mindst 56 timer hver uge i gennemsnit i otte måneder om året.

Protesterer sjældent

Værtsfamilien skal kunne dokumentere, at de kan tilbyde et værelse, der er godkendt til beboelse, før man kan få en au pair. Fagforeningen FOA, som organiserer nogle af de 2600 au pairer i Danmark, oplever dog at "forbløffende" mange au pairer ikke indlogeres efter reglerne, skriver Radio24syv.

Migrationsforsker Helle Stenum bekræfter, at au pairer bliver indlogeret under ringe forhold - og hun forklarer, at au pairerne kun sjældent protesterer:

- Når man kommer som au pair, så er man bevidst om, at man ikke skal lægge sig for meget ud med værtsfamilien, for de har magten til at fyre en - og hvis man bliver fyret, så mister man sin opholdstilladelse. Det kan være svært at brokke sig, når man er alene, er i andres hjem, og endda i en ny kulturel kontekst, siger Helle Stenum til Radio24syv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.