RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Stewardesser kloden rundt støtter dansk kamp mod Ryanair

Stewardesser lige fra USA til Malaysia bakker nu kollegerne i Danmark op. I en fælles udtalelse støtter de fuldt og helt danske stewardessers kamp for at få Ryanair til at indgå en overenskomst.
Når danskerne demonstrerer mod Ryanair, kan de regne med opbakning fra stewardesser i hele verden.
Når danskerne demonstrerer mod Ryanair, kan de regne med opbakning fra stewardesser i hele verden. Foto: Erik Refner/Scanpix.

Stewardesserne i Danmark står på ingen måde alene i deres kamp for, at Ryanair skal tegne en overenskomst og sørge for anstændige vilkår for de ansatte. Her fredag har repræsentanter for stewardesser fra hele verden udsendt en erklæring om fuld støtte til de danske krav mod Ryanair.

Baggrunden er, at den danske fagbevægelse varsler konflikt mod lavprisselskabet Ryanair, som  fra og med 18. marts vil åbne en række nye ruter op i Danmark. Fagbevægelsen mener, at forholdene for de ansatte hos Ryanair er under al kritik og kræver en overenskomst.

Støtten fra hele verden kommer via en global paraply-organisation, der samler fagforbund inden for transport. I en erklæring fra den internationale sammenslutning af transportarbejdere (ITF) står der blandt andet, at man:

- Fordømmer at Ryanair blankt har afvist fagforeningens anmodning om en kollektiv overenskomst (i Danmark, red.).

Opbakningen kommer fra stewardesser fra hele verden lige fra USA til Malaysia. Det fortæller Anders Mark Jensen, som er næstformand for Flyvebranchens Personale Union.

- Det er rigtigt dejligt med denne her opbakning fra kabinepersonale fra hele verden. Det er stærkt signal fra kolleger om, at vores kamp for at få Ryanair til at indgå en overenskomst er væsentlig, siger Anders Mark Jensen til Avisen.dk og fortsætter:

-Rundt omkring på kloden forstår man, at vi alle har en interesse i at bekæmpe social dumping.

Klar opfordring til støtte

Dansk fagbevægelse og specifikt Flyvebranchens Personale Union (FPU) får en meget klar global opbakning i erklæringen. Organisationen ITF skriver blandt andet, at man:

- Opfordrer kabinepersonale fra alle forbund samlet under ITF til at give deres maksimale solidaritet og støtte til FPU.

Anders Mark Jensen fra FPU luner sig ved støtten.

- Det er rart at vide, at kampen med Ryanair ikke kun har betydning i Danmark, og at vi kan regne med sympati og støtte udefra, siger Anders Mark Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.