Stem på mig eller jeg bliver hjemløs!

Jan Elkjær er ved at blive smidt ud af sin andelsbolig. Men han giver ikke op uden kamp og stiller derfor op til folketingsvalget.
Jan Elkjær vil ikke ende som hjemløs. Derfor stiller han op til folketingsvalget.
Jan Elkjær vil ikke ende som hjemløs. Derfor stiller han op til folketingsvalget. Foto: Marie Hein Plum

Nede på Enghave Plads sidder Jan Elkjær på 64 år og får sig en morgenbajer sammen med sine kammerater. De griner højt af deres egne vittigheder og skåler. Men for Jan er livet ved at tage en ubehagelig drejning.

- De vil smide mig ud af min andelsbolig, fordi de ikke vil have en bums som mig boende, fortæller Jan Elkjær.

Hans andelsforening vil gerne have ham ud, fordi han ikke har vedligeholdt sin lejlighed. Men ifølge hans gode ven og stifter af Kærlighedspartiet Allan Anarchos, vil det være dybt urimeligt at smide ham ud.

Derfor har han valgt at opstille Jan som kandidat til Folketinget. Han håber, at det vil få andelsforeningen på andre tanker.

- Vi håber på, at de simpelthen synes, det er for pinligt at losse ham på gaden, hvis han er folketingskandidat. Så risikerer de nemlig en masse dårlig omtale, siger Allan Anarchos.

Er der ikke plads til vagabonder?

Jan Elkjær har boet i sin lejlighed i 33 år. Det er her, han føler sig hjemme. Her er han tæt på sine venner nede på bænken og Kirkens Korshærs varmestue, hvor han ofte får sin morgenkaffe.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, hvis de smider mig ud. Jeg ejer jo lejligheden! Det ville være meget hensynsløst af dem, fortæller Jan Elkjær.

Allan Anarchos forstår heller ikke, hvorfor kommunen ikke griber ind. Godt nok har Jan spildt noget øl på stuegulvet og lavet en skade på dørkarmen, men det burde være kommunens ansvar at reparere, mener han.

- Man siger, at København skal være mangfoldig og både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen viser sig frem som de hjemløses ven. Men Jan er et eksempel på, at det ikke passer. Bare fordi han er en vagabond, så er der ingen hjælp at hente, fortæller Allan Anarchos.

Han synes, det ville være helt forkert, hvis Jan Elkjær endte på et hjem for alkoholikere, når han nu er så glad for den lejlighed, han har boet i det meste af sit liv.

- Han skal ikke på Mændenes Hjem eller sådan noget. Selvom et værested har tilbudt at stille et værelse til rådighed, så håber vi, at hans kandidatur kan sætte en stopper for, at han ender sådan et sted.

Tilfreds med 100 stemmer

Jan Elkjær er godt klar over, at han nok ikke kommer i Folketinget. Det vil kræve omkring 20.000 stemmer. Men hvis han bare får 100, så er han også meget tilfreds.

- Vigtigst af alt viser det, at jeg ikke kun er en vagabond men også folketingskandidat. Men hvis jeg endelig kom ind, så ville jeg straks sætte folkepensionen op, siger Jan muntert.

Det er også svært for Jan og hans kammerater at lave noget reklame for ham. De har nemlig ikke nogen penge til det. Alligevel gør Allan alt, hvad han kan for at hjælpe sin ven.

- Jeg skal hen på trykkeriet og lave en brochure nu. Og så har jeg fået en lille annonce i Vesterbro Bladet, der udkommer onsdag, fortæller Allan Anarchos.

Blodprop førte til førtidspension

Før Jan Elkjær flyttede til Enghave Plads, sejlede han rundt som køkkenmedhjælper på de store Mærsk skibe. Men allerede i starten af tyverne fik han en blodprop i benet og måtte gå på førtidspension.

Selvom blodproppen og alkoholen har sat sit præg på Jan's helbred, så kan han godt komme op til sin lejlighed på fjerde sal.

Han er spændt på, om andelsforeningen banker på, når de opdager, at han stiller op til valget.

- De får sig virkelig en overraskelse, udbryder Jan Elkjær og klukker af grin.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.