Stella laver sommerlejr for pressede familier: Systemet svigter jo

Arbejdsløse Stella Vogelius fra Linå ved Silkeborg inviterer økonomisk pressede familier på ferie i sin baghave.
- Vi bliver presset så meget af systemet, at vi knækker. Engang levede vi i et land, der tog hånd om de svage. Det gør vi ikke længere, mener Stella Vogelius, der inviterer økonomisk pressede familier på sommerlejr i baghaven. 
- Vi bliver presset så meget af systemet, at vi knækker. Engang levede vi i et land, der tog hånd om de svage. Det gør vi ikke længere, mener Stella Vogelius, der inviterer økonomisk pressede familier på sommerlejr i baghaven.  Foto: Privat

Når systemet svigter, må man tage sagen i egen hånd. 

Sådan lyder tankegangen blandt andet hos Stella Vogelius, der for tredje år i træk har inviteret økonomisk pressede familier på sommerferielejr i sin baghave i Linå ved Silkeborg. 

- Selv om man ikke har mange penge, så fortjener alle en ferie hjemmefra med familien, fortæller Stella Vogelius, der har 28 børn og voksne boende i telte i baghaven.

De ankom i lørdags og kan se frem til en uge med aktiviteter, samvær og feriehygge, hvor tranporten til og fra Linå er den eneste udgift. Resten er sponseret af privatpersoner og virksomheder i nærområdet. 

Mennesker bliver syltet i systemet

Som ledig flexjobber og mor til to har Stella Vogelius på egen krop mærket, hvor presset man som forælder kan være, når sommerferien nærmer sig og man ikke har mange penge at rutte med. Hun mener, at systemet svigter de svage. 

- Mennesker bliver syltet i det her system, hvor man ofte bare havner som et nummer i køen, der ikke bliver taget hånd om, siger hun.

For tre år siden overvejede hun at sende sine egne børn på sommerlejr, men ville helst holde ferie sammen med dem. Og så opstod ideen til at lave egen sommelejr for børn og voksne ude i baghaven. For plads har hun nok af, fortæller hun. 

Det er de familier med færrest penge, der får lov til at deltage i sommerlejren. Op til sommerferien har Stella Vogelius ud fra en bestemt beløbsgrænse valgt gæsterne ud af de mange ansøgninger. 

Her får de et frirum

Og selvom det kan være hårdt arbejde at være sommerlejr-arrangør, opvejes det af de mange positive oplevelser med familierne, der blandt andet består af ledige, syge eller studerende, der er hårdt presset på økonomien. 

- Jeg tuder flere gange i løbet af ugen, når jeg ser, hvor meget glæde og kærlighed, det her skaber. De er fantastiske mennesker, der til hverdag er pressede, men her får et frirum til at finde nærheden, fortæller hun om sine gæster. 

I ugen, der er pakket med blandt andet motorcykelopvisning, indianerdans og klatring bruges mobiltelefoner kun til at tage billeder med, for samvær og nærhed er i centrum hos Stella Vogelius. 

Styrke og mod

Hun fortæller, at hun ofte ser familierne blomstre helt op i løbet af ugen.

- Når man i dagligdagen er presset og lever i usikkerhed som forælder, så kan det meget let gå ud over familielivet. Men ved at acceptere og møde de her mennesker, hvor de er, kan de vende tilbage til hverdagen med styrke, siger Stella Vogelius. 

Hun har oplevet, hvordan forældre op til lejren har været nervøse for, at deres børn, der af skole eller sundhedsvæsen har fået stillet den ene eller anden diagnose, ikke vil tilpasse sig. 

- Men når de så tager herfra efter en uge, hvor voksne og børn er kommet tættere på hinanden, har de modet til at sige til skoler og institutioner: Mit barn skal ikke proppes med ADHD-piller, for mit barn er fantastisk og jeg kan rumme det, siger hun.

Systemet knækker os

For Stella Vogelius handler det om ren næstekærliged. Noget, som politikerne har fjernet fra dagsordenen, mener hun. 

- Det er et værre samfund, vi lever i, hvor arbejdsløse, syge og studerende bliver beskyldt for at være dovne mennesker, der ikke gider arbejde, men bare nasser på systemet.

Stella Vogelius mener, at politikerne med deres krav og reformer er med til at skabe mistro og presse mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet. 

- Vi bliver presset så meget af systemet, at vi knækker. Engang levede vi et land, der tog hånd om de svage. Det gør vi ikke mere, mener Stella Vogelius.


Stella Vogelius har arbejdet inden for logistik og lager, men døjer idag med sygdommen fibromyalgi, der giver kroniske muskelsmerter. Her ses hun ved siden af historiefortæller og indiansk danseinstruktør Jens Mührmann Lund, der har underholdt på sommerlejren. Foto: Privat.

Se et tv-indslag fra TV 2 Østjylland om Stalla Vogelius' sommer lejr her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.