TERROR I KØBENHAVN

Statsministeren: Vi har smagt den grimme smag af frygt

Helle Thorning-Schmidt har netop holdt pressemøde efter nattens voldsomme begivenheder i København. Hun understregede, at dette ikke er en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer, men en kamp mellem frihedsidealer og mørke kræfter.
- Dette er ikke en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp mod værdier som bygger på frihed for den enkelte og en mørk ideologi. Det er tid til sammenhold, sagde statsministeren på pressemødet.
- Dette er ikke en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp mod værdier som bygger på frihed for den enkelte og en mørk ideologi. Det er tid til sammenhold, sagde statsministeren på pressemødet. Simon Læssøe / Scanpix

Der var dybt alvorlige miner hos både statsministeren og justitsministeren, da de for kort tid siden holdt pressemøde om det seneste døgns begivenheder, hvor København er blevet ramt af noget, der ligner Charlie Hebdo-angrebet i Paris i starten af januar.

Statsministeren indledte da også sit pressemøde med at konstatere, at "Danmark er ramt af terror."

- Vi har alle mistet i dag. Det tab, de pårørende står med, er der ingen der kan erstatte. Men de skal vide, de ikke er alene med deres sorg. Vi tænker også på de sårede politifolk, som  uselvisk og uden tøven har gjort deres pligt for at beskytte andre.

Den grimme smag af frygt

Helle Thorning-Schmidt sagde, at der er tale om et angreb på vores demokrati og vores frihedsværdier:

- Vi har som nation gennemlevet timer, vi aldrig vil glemme. Vi har smagt den grimme smag af frygt og magtesløshed, terroren gerne vil skabe. Vi ved, der er kræfter, som vil lande som Danmark det ondt. De vil knægte vores ytringsfrihed, tro på frisind og religiøs frihed , ja selve ideen om menneskers ligeværd, sagde statsministeren.

Hun kom også kom med en opfordring til at stå sammen og ikke lade dette blive til fjendskab mellem muslimer og ikke-muslimer.

- Dette er ikke en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp mod værdier som bygger på frihed for den enkelte og en mørk ideologi. Det er tid til sammenhold.

Vi er ikke alene

Både statsministeren og justitsminister Mette Frederiksen sagde, at der stadig er mange spørgsmål politiet mangler at besvare

- Politiet er nået langt, men også i de nærmeste dage vil der være et forøget beredskab i Københavns gader, sagde justitsminister Mette Frederiksen (S).

Helle Thorning-Schmidt understregede, at Danmark har mange venner, der bakker op.

- Danmark står ikke alene. Der er sendt sympati og opbakning fra hele verden. Vi er et land med mange gode og nære venner og det betyder noget i en tung stund, som den vi gennemlever nu, sagde statsministeren, der takkede danskerne for at bakke op om politiets arbejde og opfordrede til at vi fortsat står sammen og lever som normalt.

-Vi skal passe vores arbejde, som vi plejer, vi skal færdes som vi plejer, vi skal tænke og tale som vi vil. Vi skal passe på hinanden. Vi er ét samfund og vi skal tro på vores fælles værdier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.