Statsansatte: Arbejdsgivere hugger vores fridage

Samarbejdet mellem statslige ansatte og arbejdsgivere har aldrig været dårligere, mener fagforbund.
En række fagforbund og hovedorganisationer kræver nu finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på banen. De mener, at statslige arbejdspladser "hugger" deres fridage.
En række fagforbund og hovedorganisationer kræver nu finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på banen. De mener, at statslige arbejdspladser "hugger" deres fridage. Foto: Jens Astrup/Scanpix

En række fagforbund kalder nu finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til krisemøde.

Det sker for at få stoppet et stigende antal statslige arbejdsgivere, der ifølge forbundene inddrager medarbejdernes fridage uden nogen form for kompensation.

Det skriver Politiken fredag.

- Lige nu er arbejdsgivere flere steder i staten i fuld gang med at inddrage en række af de fridage, medarbejderne har haft i årtier, siger formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard, til Politiken.

- Det gælder juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag. Og det sker uden nogen form for lønkompensation, tilføjer formanden.

Han peger på Social- og Indenrigsministeriet og Skatteministeriet som to arbejdspladser, der har "hugget" medarbejdernes fridage eller er i gang med at gøre det.

Lars Qvistgaard kalder tendensen "uanstændig".

Han kræver finansministeren på banen.

Han er medunderskriver på et debatindlæg i Politiken, hvor en række fagforbund protesterer mod de statslige arbejdsgivere.

Blandt underskriverne er Danmarks Jurist- og Økonomiforbund, Ingeniørforeningen, Yngre Læger og Gymnasieskolernes Lærerforening.

Selv om de tre fridage ikke er indskrevet i en overenskomst, bør det ikke være muligt at fjerne dem uden videre, lyder meldingen fra forbundene.

- Vi har aldrig før haft så dårligt et samarbejde med de statslige arbejdsgivere. Og det er meldingen fra medarbejdere i alle hjørner af statsapparatet, nu går den bare ikke længere, siger Lars Qvistgaard til Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.