Statsadvokat: Vi kan lære af narkosag med agenter

Forhandlinger om køb af 200 kilo kokain blev afsløret under hemmelig efterforskning i Sydamerika og Danmark
To mænd forhandlede om at købe 200 kilo kokain under møder i København og i Aarhus. Det svarer til en stor del af det skønnede årlige forbrug i Danmark. Torsdag er de idømt fængsel i 12 og ti års fængsel (arkivfoto)
To mænd forhandlede om at købe 200 kilo kokain under møder i København og i Aarhus. Det svarer til en stor del af det skønnede årlige forbrug i Danmark. Torsdag er de idømt fængsel i 12 og ti års fængsel (arkivfoto) Foto: www.colourbox.com/free

Politiet er sluppet ud af en usædvanlig undercover-operation mod tunge narko-bagmænd stort set uden skrammer.

Det billede står ifølge anklagemyndigheden tilbage efter Vestre Landsrets dom torsdag, hvor en tysker og en colombianer er blevet idømt fængsel i henholdsvis 12 og ti år.

Amerikansk og dansk politi samarbejdede om efterforskningen, som strakte sig over flere måneder.

Undervejs spillede en tidligere narkodømt colombianer rollen som en mand, der pralede af, at han kunne sælge et halvt ton kokain. Desuden skulle han stå i ledtog med guerillabevægelsen Farc.

Manden forhandlede med de to nu dømte om 200 kilo. Det foregik først i Bogota i Colombia, og senere fløj han to gange i selskab med amerikanske narkobetjente til Danmark for at videreføre skuespillet.

Til sidst i forløbet optrådte to forklædte politifolk - en britisk og en dansk - i spillet, før de nu dømte blev anholdt i Aarhus i december 2013.

- Det afgørende for os er, at forbuddet mod provokation ikke er blevet overtrådt, siger statsadvokat Jan Rechendorff til Ritzau.

Dermed hentyder han til, at den ene af de dømtes forsvarere har slået på, at amerikansk politi i Colombia ulovligt lokkede de to mænd ind i de kriminelle forhandlinger - og faktisk skabte forbrydelsen.

Det har fem af de seks dommere i landsretten afvist. En enkelt dommer har dog stemt for helt at frifinde de to tiltalte på grund af ulovlig efterforskning.

Til gengæld har landsretten slået fast, at den narkodømte som såkaldt civil agent for politiet gik for vidt i skuespillet i forhold til en regel i retsplejeloven.

- Landsretten siger, at den civile agents bistand ikke kun har været yderst beskeden. Og det tager vi selvfølgelig til efterretning og kan lære af, siger statsadvokat Jan Rechendorff.

Samme problem har Retten i Aarhus også tidligere set. Men landsretten mener, at der kun skal gives en mindre rabat i straffen.

- Der er sket en skærpelse, og det er vi godt tilfredse med, siger statsadvokat Jan Rechendorff.

Byretten idømte mændene fængsel i ti og ni år. De to anklagere bad om mindst 14 år.

Sagen har kostet store ressourcer. For eksempel har betjente fra Østjyllands Politi været i Miami i USA og i Colombia.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.