Stadig gratis at flytte klatpensionen

Danskerne har stadig milliarder af kroner stående i hvilende pensionsopsparinger. Flyt pengene gratis, før de bliver ædt op af gebyrer.
Danskerne har stadig milliarder af kroner i såkaldte klatpensioner, der risikerer at blive ædt op af gebyrer.
Danskerne har stadig milliarder af kroner i såkaldte klatpensioner, der risikerer at blive ædt op af gebyrer. Foto: RENE DELEURAN MOLGAARD ANDERSEN/free

Små pensionsbeløb på under 20.000 kroner kan stadig flyttes gebyrfrit mellem landets pensionsselskaber.

Et stort antal pensionsindbetalere har nemlig småbeløb stående i "hvilende pensioner", som risikerer at blive spist op af administrationsgebyrer, og derfor er fristen for at samle dem kvit og frit i ét selskab stadig uden udløbsdato.

- De fleste ved efterhånden, om de har en klatpension eller ej. Men det er de færreste, der har gjort noget ved det, selvom man kan spare penge på at samle pensionerne, så man kun betaler gebyrer et sted, fortæller Anne Seiersen,underdirektør i Forsikring & Pension, til Ritzau Fokus.

I 2011 viste en undersøgelse fra brancheorganisationen, at der fandtes omkring 1,2 millioner pensionskonti med hvilende beløb på under 100.000 kroner.

I alt havde danskerne pensionsmilliarder for 37 milliarder kroner stående på glemte konti, typisk fra tidligere småjob i kortere perioder, som ikke automatisk bliver overført til danskernes nuværende, aktive pensionskonti.

Hos PensionDanmark er der tale om 65.800 såkaldt "hvilende" medlemmer med et depot under 20.000 kroner. Her har det dog altid været gratis at flytte sin opsparing uanset størrelsen.

- Der er ud fra et kundesynspunkt ingen grund til at betale omkostninger flere steder, og derfor opfordrer vi også altid kunderne til at tage deres opsparing med. Både når de kommer til PensionDanmark, eller når de forlader PensionDanmark," siger direktør Flemming Tovdal Schmidt.

På Pensionsinfo.dk kan de danske pensionsindbetalere danne sig et overblik over, hvorvidt de har såkaldte klatpensioner stående. Men det kan også være gode grunde til lade pengene stå, fortæller Anne Seiersen fra Forsikring & Pension.

- Det er ikke altid, at det gode råd er at flytte pengene. Hvis du har forsikringsdækninger tilknyttet, som du ikke kan få det nye sted, kan det være, du skal lade pengene blive. Og hos nogle selskaber kan man blive skrevet op til lejligheder under den forudsætning, at man bliver hos selskabet, siger hun.

Fakta: Skal du flytte dine pensionskroner?

På pensionsinfo.dk kan du logge på med NemID og få et hurtigt overblik over dine pensioner. Hvis du har mindre beløb stående på konti, som du ikke længere betaler til, bør du overveje, om du skal flytte dem. Beløb under 20.000 kroner er gratis at flytte.

Hvis du har besluttet dig for at flytte dine pensionskroner, er det relativt nemt at få dem samlet hos det selskab, du betaler pension til i dag. Du skal blot bede selskabet om at overføre pengene fra dine klatpensioner, så betaler du kun gebyrer ét sted og får afkast at alle pengene.

Prøv Forsikring & Pensions værktøj pensionsoprydning, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal flytte din pension. Her kan du også læse mere om, hvordan du bedst forvalter dine pensionskroner.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.