Speciallæge: Læger overser almindelig sygdom

Sygdommen PCO er en realitet for mere end hver syvende kvinde, men lægerne overser sygdommen og kvinderne får ikke hjælp.
Mange af kvinderne med PCO kæmper blandt andet med overvægt og har svært ved at tabe sig. Arkivfoto
Mange af kvinderne med PCO kæmper blandt andet med overvægt og har svært ved at tabe sig. Arkivfoto Foto: Colourbox/free

En uendelig kamp mod overvægt, uønsket hårvækst og for nogle barnløshed er realiteten for mere end hver syvende kvinde i den fødedygtige alder. De lider nemlig af sygdommen PCO. Men mange praktiserende læger overser sygdommen, lyder det fra speciallæge.

Det skriver DR Trekanten.

En af dem er Celina Winther fra Vejle, der har PCO. Hun har kæmpet mod kiloene og var i teenageårene på mange forskellige slankekure, men ingen virkede.

- Det var dybt frustrerende. Min mor troede jo, at jeg spiste slik hele tiden og gemte det skuffer og skabe. Men det gjorde jeg jo ikke, siger Chelina Winther til DR Trekanten.

Hun gik flere år uden at vide, hvorfor hun ikke kunne styre kiloene med slankekure. Hverken hendes mor eller læge kunne umiddelbart finde en forklaring.

Hun er ikke den eneste, som har haft en oplevelse af, at lægerne ikke har kunnet finde diagnosen PCO, fortæller Svend Lindenberg, der er overlæge på Copenhagen Fertility Center. Han mener ikke, at systemet gør nok for denne gruppe af patienter.

- Hele systemet er presset af alle mulige sygdomme, og derfor er de her patienter tabt lidt på gulvet, siger han til DR Trekanten.

Svend Lindenberg får 30-40 nye PCO-patienter om ugen. Han oplever, at mange af dem har nederlag med i rygsækken, fordi de praktiserende læger ikke har tid til at sætte sig ind i sygdommen.

- Det er meget let at sige 'tag dog hjem og tab dig tykke pige'. Men i dag er der masser af forskning, som viser, at de her piger har sværere ved at tabe sig end andre, og de skal spise en helt særligt kost. Derfor har de ikke held med almindelige slankekure, siger han.

De praktiserende læger er generelt presset på tiden, anerkender Jørgen Skadborg, der er formand for de praktiserende lægers organisation i Syddanmark. Jørgen Skadborg efterlyser ressourcer på kommunalt niveau til at tilbyde pigerne kostvejledning:

- Specielt når man tænker på, at det her er en almindelig lidelse, så ville mange have gavn af det. Og det der skal til, når man skal tabe sig og ændre livsstil er, at nogle har tid til at sætte sig ned og forklare, hvad det går ud på, siger han til DR Trekanten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.