Spark, skaller og kvælertag: Lærere udsættes oftere for vold

I 2011 modtog Arbejdsskadestyrelsen 28 anmeldelser om fysisk vold mod ansatte på folkeskoler. I 2014 steg tallet til det dobbelte.
Flere lærere overfaldes på arbejde, skriver Dagens.dk. Mange oplever især slag, spark, skaller og kvælertag.
Flere lærere overfaldes på arbejde, skriver Dagens.dk. Mange oplever især slag, spark, skaller og kvælertag. Foto: BRANDERUP GORM/free

Lærere på landets skoler anmelder i stigende grad vold og fysiske overgreb så som spark, kvælertag og slag. Det viser et udtræk af tal, Arbejdsskadestyrelsen har foretaget for Dagens.dk.

I 2011 modtog Arbejdsskadestyrelsen 28 anmeldelser om fysisk vold mod ansatte på folkeskoler. I 2014 steg tallet til det dobbelte; 56 anmeldelser. Det skriver Dagens.dk.

Især i kategorien af skader, der handler om "slag, spark, skaller og kvælertag", er der sket en stigning. Danmarks Lærerforening beretter ydermere om, at antallet af anmeldte arbejdsulykker har været stigende siden 2005.

- Selvom tallene ikke er signifikante, er den konstante stigning et udtryk for, at ulempen er generel, forklarer arbejdsskadekonsulent i Danmarks Lærerforening, Alan Frank Hansen til Dagens.dk.

Stærkt bekymrende

Udviklingen er dermed stærkt bekymrende. Han mener, at stigningen blandt andet skyldes kravene om inklusion af flere typer elever i klasseværelserne samt et misforhold mellem krav og ressourcer i folkeskolen:

- Den generelle forklaring bag tallene hænger sammen med en manglende sammenhæng mellem krav og ressourcer. En væsentlig del heraf, må anses for at være den manglende finansiering i forbindelse med inklusionen, siger han til Dagens.dk.

Stigningen i antallet af henvendelser vedrørende arbejdsskadesager betyder, at Danmarks Lærerforening har måtte ansætte en ekstra medarbejder til at håndtere henvendelserne fra fagforeningens medlemmer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.