Spareforslag: Nu skal fødslen forberedes i auditorier

Region Hovedstaden vil flytte fødselsforberedelsen fra små hold til store auditorier for at spare penge. Jordemødre frygter mere utryghed blandt de gravide.
Nærhed er vigtigt, når der skal skabes tryghed blandt gravide, påpeger Jordemoderforeningen.
Nærhed er vigtigt, når der skal skabes tryghed blandt gravide, påpeger Jordemoderforeningen. Arkivfoto: Jens Astrup/Scanpix

På Herlev og Gentofte Hospital kommer fødselsforberedelsen fremover til at foregå i store auditorier fremfor på små hold.

Det er et af forslagene i det omfattende sparekatalog, som regionens politikere skal behandle på mandag.

- I dag foregår fødselsforberedelsen i små hold med 8-10 gravide og deres partnere. Det er klart, at det giver mindre nærvær, hvis det omlægges til auditorieundervisning, siger chefjordemoder Marianne Brandstrup Larsen på Herlev Hospital til Avisen.dk.

Skal spare 360 millioner kroner

Region Hovedstaden skal i alt finde besparelser for 360 millioner kroner på næste års budget.

Derfor er hospitalerne blevet bedt om at indlevere en række forslag til, hvor der kan skæres. Det er de forslag, regionsrådspolitikerne skal vælge blandt, når de mandag behandler budgettet.

Udover omlægningen til auditorieundervisning foreslår sygehusene at lægge fem jordmoderkonsultationer sammen til én for at spare husleje.

Kredsformand i Jordmoderforeningen Birgit Plough Jensen frygter, at nedskæringerne vil skabe utryghed blandt de gravide i regionen.

- Vi ved, det giver mere tryghed, når forberedelsen foregår i små hold. Her har man mulighed for at rejse sine spørgsmål og bekymringer på en helt anden måde end i et auditorium, siger hun til Avisen.dk.

Skadestuer risikerer lukning

I forslaget lægges der også op til at lukke skadestuen på Frederiksberg Hospital, så patienter fremover skal henvende sig på Bispebjerg Hospital.

Samtidig skal en række patientforløb omlægges, så patienterne bliver udskrevet hurtigere eller slet ikke overnatter på hospitalet.

Derudover kan nogle af hospitalerne være nødt til at finde yderligere besparelser på grund af stigende medicinudgifter og andre lokale udfordringer.

Også andre af landets regioner skal finde store besparelser på næste års budget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.