Spaniens parlament anerkender Palæstina

Parlamentet i Madrid har vedtaget erklæring om anerkendelse af Palæstina. Det er en symbolsk erklæring.
Det spanske parlament har vedtaget en symbolsk erklæring om anerkendelse af staten Palæstina. Lige nu har palæstinenserne kun selvstyre, som ledes af manden på billedet, selvstyrepræsident Mahmoud Abbas.
(AP Photo/Abbas Momani)
Det spanske parlament har vedtaget en symbolsk erklæring om anerkendelse af staten Palæstina. Lige nu har palæstinenserne kun selvstyre, som ledes af manden på billedet, selvstyrepræsident Mahmoud Abbas. (AP Photo/Abbas Momani) Foto: Abbas Momani/AP

Det spanske parlament har med en symbolsk erklæring vedtaget at anerkende staten Palæstina.

Erklæringen opfordrer den konservative regering til at anerkende Palæstina, men der er ikke tale om en bindende beslutning, og der er heller ikke fastsat nogen tidsfrist.

- Hvis vi ønsker en effektiv anerkendelse af staten, skal det gøres i samarbejde med EU, sagde Jose Manuel Garcia-Margallo, den spanske udenrigsminister, inden afstemningen.

Afstemningen i Spaniens hovedstad, Madrid, er den seneste i rækken af flere andre lignende tiltag rundt om i Europa.

Men den spanske erklæring har dog den tilføjelse, at en anerkendelse først skal ske, når israelere og palæstinensere har forhandlet en løsning på plads.

Erklæringen fik støtte fra alle politiske grupper i parlamentet.

Parlamenterne i Storbritannien og Irland har også vedtaget erklæringer med opfordring til regeringerne om at anerkende Palæstina.

Hverken regeringen i London eller i Dublin har fulgt opfordringerne.

Den 28. november stemmer parlamentet i Frankrig om en erklæring, hvor den franske regering opfordres til at anerkende en palæstinensisk stat.

Sverige er gået et skridt videre. Her har den nye socialdemokratisk-ledede regering officielt anerkendt staten Palæstina, hvilket har medført en vred protest fra Israel.

I Danmark har regeringen afvist at stemme om en symbolsk erklæring eller for den sags skyld at anerkende en palæstinensisk stat.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har før sagt, at det er svært at anerkende en stat, før det står klart, om sådan en stat har nogen mulighed for at eksistere.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.