Spanien afviser Cataloniens ønske om selvbestemmelse

Autonomi for Catalonien kan ikke komme på tale, lyder det fra regeringen i Madrid efter symbolsk afstemning.
Lederen af regeringen i Catalonien, Artur Mas, afgiver sin stemme ved søndagens symbolske afstemning om løsrivelse.
Lederen af regeringen i Catalonien, Artur Mas, afgiver sin stemme ved søndagens symbolske afstemning om løsrivelse. Foto: Manu Fernandez/AP/AP

Den spanske regering afviser et ønske om selvbestemmelse i Catalonien, efter at catalonierne i weekenden afholdt en symbolsk afstemning om løsrivelse fra Spanien.

Lederen af regeringen i Catalonien, Artur Mas, har efterfølgende forsøgt at komme i dialog med regeringen i Madrid om en gældende og definitiv afstemning om sagen.

Men det afvises af den spanske regering, som havde forsøgt at forbyde søndagens afstemning.

- Retten til selvbestemmelse er ikke mulig, hverken under vores egen forfatning eller i vore demokratiske nabolande, siger vicepremierminister Soraya Saenz de Santamaria i parlamentet.

Kravet om øget autonomi i den rige nordøstlige region er vokset de seneste år under den økonomiske krise og godt hjulpet af modstanden fra hovedstaden.

Catalonien står for en femtedel af den spanske økonomi og seks procent af gælden ifølge officielle statistikker.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har i klare vendinger modsat sig den symbolske afstemning, og han har ikke udtalt sig om sagen siden søndag.

1,86 millioner af 2,3 millioner cataloniere stemte for løsrivelse.

En statsanklager undersøger i øjeblikket, om de catalonske myndigheder brød et domstolspåbud ved at bruge offentlige bygninger som valgsteder.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.