Spænding til det sidste: Briterne stemmer om EU

Det er spænding til det sidste, når briterne stemmer om fortsat medlemskab i EU.
De britiske valgsteder lukker klokken 23.
De britiske valgsteder lukker klokken 23. Foto: AFP / Scanpix

Hele Europa holder vejret, mens briterne stemmer ja eller nej til at blive i EU.

Og det kan blive en meget lang nat, hvis man vil følge afstemningen om Storbritanniens fortsatte medlemskab i den europæiske union til det sidste.

De sidste valgsteder lukker nemlig først klokken 23.

- Vi venter folk helt til lukketid, og så meget desto bedre. Demokratiet lever kun, hvis folk stemmer, siger en ’polling officer’ til Politiken uden for en skole i Leytonstone i det østlige London.

Herefter vil resultaterne tikke ind natten igennem.

Ifølge den britiske avis The Independent er der flere områder, der er værd at holde øje med natten igennem, mens det endelige resultat skulle lande omkring klokken syv fredag morgen.

Blandt andet vil resultaterne fra de stærke Labour-bastioner Newcastle og Sunderland komme omkring klokken et i nat. Og her er det ifølge avisen interessant at se, om det er lykkes for Labour at overbevise sine vælgerne om at blive i EU. 

Men spændingen kan blive trukket til det sidste, da store EU-skeptiske områder som blandt andet Great Yarmouth først melder sine resultater ind omkring klokken fire i morgen tidlig. 

Lille flertal for at blive

To britiske meningsmålinger, som er offentliggjort torsdag, viser, at der er flertal for, at Storbritannien forbliver i EU.

I en måling for avisen Evening Standard, der er foretaget af Ipsos Mori, siger 52 procent, at de ønsker at blive i EU, mens 48 procent ønsker at forlade unionen. I en anden måling fra instituttet Populus siger 55 procent ja til at forblive, mens 45 procent vil ud af EU.

Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det endelige resultat vil ligne meningsmålingen. Det vurderer professor emeritus ved Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen over for BT.

- Jeg vurderer, at det ikke er sikkert, at det ender med et ja til at blive i EU, som meningsmålingen viser. Der er et vejningsproblem, når vi snakker meningsmålinger forud for afstemninger, da institutterne ofte laver efterbehandling og spørger vælgerne, hvad de stemte sidst. Men det er svært at gøre ved afstemninger. Derfor får man en mindre præcis måling end ved for eksempel et folketingsvalg, i Danmark hvor det er muligt at komme ret tæt på det endelige resultat, siger Søren Risbjerg Thomsen til avisen.

Se her, hvad et britisk farvel til EU kan betyde for Danmark.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.