Sosu-Nana dropper sit fag: Vi får slet ikke den løn, vi er værd

Sosu´er synes, at deres løn er uretfærdig lav, viser undersøgelse."Vores fag bliver slet ikke anerkendt", siger sosu-assistent Nana Skjødt.
Nana Skjødt kunne ikke finde et fuldtidsjob som sosu-assistent. Der er kun deltidsarbejde med dårlig løn at finde. Derfor læser hun nu til sygeplejerske.
Nana Skjødt kunne ikke finde et fuldtidsjob som sosu-assistent. Der er kun deltidsarbejde med dårlig løn at finde. Derfor læser hun nu til sygeplejerske. Foto: Privat

- Jeg så et jobopslag, hvor de søgte en sosu til at forberede mad og rydde af i stedet for at varetage plejeopgaver.

Sådan fortæller 27-årige sosu-assistent Nana Skjødt.

Hun oplever, at hendes fag bliver underkendt af ledere, der hellere vil ansætte sygeplejersker end sosu-assistenter, og af samfundet, som ikke forstår, hvor hårdt og hvor vigtigt et job, sosu'erne udfører.

- Da vi var i hospitalspraktik, fik vi af vide til en fælles introduktion, at vi ikke skulle regne med at få job dér, fordi de ikke ansætter sosu-assistenter. Det synes jeg er en stor underkendelse af faget. Hvis man er heldig nok til at få et arbejde, så er det næsten altid på deltid til en lav løn, siger Nana Skjødt.

Hun har derfor valgt at forlade sosu-faget og læse videre til sygeplejerske. Et fag hun mener bliver respekteret mere.

- Jeg elskede mit fag og synes stadig, at sosu'erne er så vigtige. Men der er næsten ingen jobs at søge som sosu-assistent inden for psykiatrien og på hospitaler, og lønnen er så lav, at jeg følte mig nødsaget til at læse videre, siger hun.

17.000 kroner før skat

Og hun er langt fra den eneste, der synes, at sosu'erne har alt for dårlige vilkår og ikke bliver anerkendt for den vigtige arbejdsopgave, de udfylder.

En undersøgelse foretaget af FOA viser, at halvdelen af fagforeningens medlemmer synes, at lønnen er uretfærdig lav. En tredjedel har overvejet at forlade faget på grund af det. 

For Nana Skjødt handler det meget om, at løn bør matche vigtigheden af ens arbejde og det ansvar, som man påtager sig. Og der er ingen sammenhæng mellem sosu'ers løn og det arbejde, de udfører, mener hun.

- Da jeg var færdiguddannet og fik arbejde i hjemmeplejen, fik jeg omkring 17.000 kroner før skat. Og det er på trods af, at man har et kæmpe ansvar, fordi man er den, der passer de syge og svage og videregiver vigtige observationer til lægen, siger hun og fortsætter:

- Samtidig skal man kunne lede og fordele opgaver, og det er et stressende og hårdt erhverv. Selvom der hele tiden er sygemeldinger, så får man jo ikke mere i løn, selvom man skal løbe dobbelt så hurtigt. 

Deltidsjobs med dårlig pension

Nana Skjødt kender flere, der har valgt at sige farvel til sosu-faget for at gå i en anden retning. Arbejdet er simpelthen for hårdt i forhold til den løn og det antal timer, sosu-assistenterne får.

- En, jeg kender, uddanner sig nu til make-up artist. Mange bliver sygeplejersker. Personligt ville jeg selv køre død i at være sosu, fordi der næsten ikke er andet arbejde end deltidsjob i hjemmeplejen, siger hun.

Som sygeplejersker tror hun på, at fremtiden ser mere lys ud. Sygeplejersker får normeret mere tid end sosu-assistenter til at udføre de samme opgaver, og Nana Skjødt oplever, at der er langt flere fuldtidsstillinger at få.

- Jeg vil gerne arbejde inden for psykiatrien, og der er langt flere jobopslag for sygeplejersker end for sosu'er. Samtidig er det nemmere at finde et fuldtidsjob, hvor de fleste sosu-assistenter arbejder 30-34 timer om ugen og mister derfor bl.a. pension, siger hun.

Selvom hun selv har valgt at læse videre for at sikre sig en bedre løn, håber Nana Skjødt på, at folk får øjnene op for, hvor værdifuldt sosu-faget er.

- Arbejdsgivere burde se på sosu-assistenterne og indse, hvor høje kvalifikationer de har sundhedsfagligt. De burde blive anerkendt ved at få bedre løn og flere timer, så de ikke også bliver nødt til at bevise deres værd ved at læse videre ligesom mig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.