Sosu-Jette snydt for 137.000 kroner i løn

Jette Pedersen tog mange ekstra nattevagter som omsorgsmedhjælper på et døgntilbud i Lemvig. Hun fik bare ikke udbetalt de tillæg, som hun skulle. Og nu skylder Lemvig kommune hende et svimlende beløb.
FOA-medlem Jette Pedersen havde ingen anelse om, at hendes kommunale arbejdsgiver ikke udbetalte de tillæg, som hun ifølge overenskomsten har krav på. Nu skylder Lemvig kommune hende 137.000 kroner.
FOA-medlem Jette Pedersen havde ingen anelse om, at hendes kommunale arbejdsgiver ikke udbetalte de tillæg, som hun ifølge overenskomsten har krav på. Nu skylder Lemvig kommune hende 137.000 kroner. Foto: Privat.

- Det er træls. Jeg er helt uforstående overfor, at man kan arbejde i det offentlige og så ikke få udbetalt den løn, som man har knoklet for. Jeg er måske godtroende og naiv, men jeg troede selvfølgelig, at jeg fik det jeg skulle i løn hver måned.

Den 44-årige omsorgsmedhjælper Jette Pedersen er målløs over, at hendes arbejdsgiver ikke havde mere styr på for eksempel tillæg for overarbejde og helligdage.

Tilbage i 2010 begyndte Jette Pedersen at arbejde som omsorgsmedhjælper på et døgntilbud for fysisk og psykisk handicappede voksne i Lemvig kommune.

Men i løbet af fem år blev hun snydt for 137.000 kroner i diverse tillæg. Når hun tog ekstra nattevagter på den døgninstitution, hvor hun arbejdede med voksne handicappede, fik hun ikke alle tillæg, og lige så ofte smuttede tillægget for at arbejde på helligdagene.

- Jeg havde ingen anelse overhovedet om, at jeg i fem år ikke fik det i løn, som jeg skulle, fastslår hun.   

FOA’s lokalafdeling har netop indgået forlig med Lemvig Kommune, så Jette Pedersen får efterbetalt 125.000 kroner plus pension og ferie.

Bøvlede lønsedler

Jette arbejdede i en lang periode som fast nattevagt hver anden uge. Og hun sagde også ja til ekstra dag- og nattevagter i de andre uger.

Når Jette Pedersen hver måned fik sin arbejdstidsopgørelse fra kommunen, tjekkede hun, at timetallet passede med hendes kalender. Og det gjorde den som hovedregel.

 - Jeg kan heller ikke finde ud af at læse mine lønsedler, for de er simpelt hen for bøvlede. Så når timerne passede, gik jeg ud fra, at alt var velforvaret, siger hun.  

Lige indtil slutningen af 2015, hvor hendes fagforening FOA opfordrede sosuer og omsorgsmedhjælpere til at få tjekket deres lønseddel som et led i LO og FTF's store løntjek-kampagne.

FOA’s lokalafdeling havde nemlig opdaget, at mange plejeansatte i kommunen var blevet snydt for nogle særlige tillæg i overenskomsten.

Så Jette Pedersen troppede op på FOA’s lokalafdeling med sine lønsedler, og formanden for social- og sundhedsafdelingen, Tanja Nielsen, opdagede hurtigt, at der var noget galt.  

- Jeg er helt sikkert glad for, at FOA har lavet det her arbejde med at tjekke lønsedler. De anbefalede jo alle deres medlemmer til at komme, og jeg ved også, at nogle af mine andre kolleger har krav på nogle penge, siger Jette Pedersen og fremhæver, at det er fagforeningens fortjeneste, at der overhovedet blev opdaget fejl på lønsedlen. 

Vil ikke rende og prale  

Omsorgsmedhjælperen tør slet ikke tænke på, hvad pengene skal bruges til, før hun ved, hvor mange penge Lemvig kommune sætter ind på hendes konto. Og det ved hun først, når sagen er endelig afgjort, og når hun har et stykke papir på det. 

- Jeg har ikke rigtig nævnt det for nogen, at jeg har en sag kørende om at få efterbetalt løn, som kommunen skylder mig. Jeg synes et eller andet sted, at jeg ikke vil rende og prale med, at jeg har så mange penge til gode. Det har jeg ingen gavn af, så jeg har bare gået med lav profil, siger hun og lægger ikke skjul på, at hun glæder sig til at få lagt sagen bag sig.   

I dag er Jette Pedersen ansat i nabokommunen Holstebro i et tilsvarende job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.